Türkiye’de yaklaşık 17 milyon emekli yaklaşan bayram ikramiyelerini beklerken, iktidar cephesinde mevcut sistemin değiştirilmesine yönelik yeni bir çalışma yürütüldüğü iddia edildi. Ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı maliye politikaları ve bütçe disiplini kapsamında, 2018 yılından bu yana devam eden herkese eşit bayram ikramiyesi modelinin yerine gelir durumuna göre ödeme yapılması formülünün değerlendirildiği öne sürülüyor.
Genel zam planı maliyet nedeniyle rafa kaldırıldı
Kulis bilgilerine göre mevcut 4 bin liralık bayram ikramiyesinin 5 bin liraya çıkarılması da masaya geldi. Ancak yapılan hesaplamalarda, emekli sayısının 17 milyonu aşması nedeniyle yalnızca bin liralık artışın bile bütçeye yıllık yaklaşık 44 milyar liralık ek yük getireceği belirtildi. Ekonomi yönetimi bu artışın hem bütçeye ağır yük bindireceğini hem de enflasyon karşısında vatandaşın beklentisini tam karşılamayacağını değerlendirerek genel zam seçeneğini geri plana aldı.
“Gelire göre ikramiye” modeli tartışılıyor
Yeni sistemin temelinde ise sosyal adalet yaklaşımı bulunuyor. Parti kaynaklarına göre yüksek emekli maaşı alan kişiler ile düşük gelirli emeklilerin aynı miktarda ikramiye almasının adil olmadığı görüşü dile getiriliyor. Bu nedenle ikramiyelerin gelir durumuna göre yeniden düzenlenmesi ve ihtiyaç sahibi emeklilere daha yüksek tutarda ödeme yapılması planlanıyor.
Anayasa tartışmasına karşı yeni formül
Uzmanlar, ikramiyenin belirli gelir seviyesinin üzerindeki emeklilere verilmemesi gibi keskin bir uygulamanın Anayasa’daki eşitlik ilkesine takılabileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle hükümetin, bayram ikramiyelerini yeni bir sosyal destek programı içine dahil etmeyi planladığı belirtiliyor.
Bu kapsamda altyapı çalışmaları sürdürülen ve kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak da bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Desteği Programı’nın devreye alınabileceği ifade ediliyor. Programın 2027 yılında Türkiye genelinde uygulanması hedefleniyor.
Yeni sistemde kimler ikramiye alabilecek?
Kulislerde konuşulan bilgilere göre yeni dönemde bayram ikramiyeleri tüm emekliler için genel bir hak olmaktan çıkarılarak sosyal yardım statüsüne alınacak. Değerlendirmede sadece emekli maaşı değil, aynı zamanda hane halkı toplam geliri ve kişinin mal varlığı da dikkate alınacak.
Buna göre yüksek emekli maaşı olanlar, birden fazla gelir kaynağı bulunanlar veya belirlenen mal varlığı sınırını aşan kişiler ikramiye kapsamı dışında kalabilecek. Tasarruf edilen kaynak ise dar gelirli emeklilere daha yüksek tutarda bayram desteği verilmesi için kullanılacak.
Yeni sistemin hayata geçirilmesi halinde bayram ikramiyelerinin sosyal yardım programlarıyla entegre edilmesi ve sadece ihtiyaç sahibi emeklilere yönelik daha güçlü bir destek modelinin oluşturulması planlanıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: