Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından 2013 yılında başlatılan ‘Kenevir Popülasyonlarında THC Oranı Düşük Genotiplerin Geliştirilmesi Projesi’ devam ediyor. Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen çalışma kapsamında tescillenen ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ ismi verilen iki yeni kenevir çeşidinin ardından ıslah çalışmasıyla iki yeni çeşit daha üretildi. Bu yeni iki çeşit için Ocak 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ne tohumluk tescil başvurusu yapılacak. Türkiye’de kenevirlerinin içinde binde 1-5 civarında olan esrar miktarı ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ çeşitlerinde binde 3-4’e düşürülürken, iki yeni çeşitte ise bu oran binde 2’nin altına düşürüldü. Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Müdürlüğü’nce iki yıl süreyle, iki yeni çeşidin üretiminin takip ve test edileceği belirtildi.
2 YIL SÜREYLE TEST EDİLECEK
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin Anadolu topraklarında yüzyıllardır üretilen bir bitki olduğunu belirterek “Çok eskiden bu yana var olan bir kültürü var. Selçuklular ve Osmanlılar zamanın yanı sıra Türklerin daha Anadolu’ya gelmeden önceki tarihlere denk gelen kalıntılarda bulunduğunu biliyoruz. Ülkemizde, günümüzden 3 bin yıl öncesine kadar var olan bir bitki olduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz. Bu noktada ülkemiz için çok önemli bir tarım ürünü kenevir. Bizde 2013 yılından bu yana kenevirle ilgili ıslah çalışmaları yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda iki çeşit tescillendi. Şimdi yeni iki çeşit daha bulduk ve bu adaylarımız için tescil başvurusunu yapacağız. Bu yaklaşık 2 yıllık bir süreç. Bu sürecin tamamlanmasının ardından iki yeni çeşidin de tescilleneceğini ümit ediyoruz” dedi.
SAMSUN’DA SADECE 250 DEKAR
Prof. Dr. Aytaç, kenevirin sapından lifine, tohuma kadar birçok farklı ürün yelpazesinde kullanıldığını belirterek kenevir üretiminin artmasının ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını diye getirdi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak 2019'da Samsun'da, Vezirköprü ilçesinde kenevir tohumu üretimini yoğun olarak devam ettireceklerini, ilçenin, bu işin merkezi olacağını açıklamasının ardından bölgede 2 yıldır kenevirle ilgili hareketlilik yaşandı. Hem Samsun’da hem de Türkiye genelinde kenevir ekim alanları ve üretimi arttı. Ancak yaşanan kovid-19 pandemisi ve üretilen kenevirin sanayide beklendiği oranda kullanılamaması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında hem Türkiye geneli hem de Samsun’da düşüş yaşandı. Bu yıl ise Türkiye genelinde yaklaşık 1500 dekar Samsun’da ise yaklaşık 250 dekar alanda kenevir ekimi yapıldığı belirtildi. Kaynak: samsunsehirgazetesi.com
Güncel
15 Haziran 2021 - 10:29
Bu yıl kenevir ekim alanı azaldı
Kovid-19 pandemisi ve üretilen kenevirin sanayide beklendiği oranda kullanılamaması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında hem Türkiye geneli hem de Samsun’da düşüş yaşandı
Güncel
15 Haziran 2021 - 10:29
www.yedas.com'da faturanızı tek çekim komisyonsuz ödeyemiyorsunuz ama bol taksitli, bol faizli, bol komisyonlu ödeyebiliyorsunuz.gazetegercek de balandıra ballandıra reklamını yapıyor.Açma kapama adı altında vatandaşın canını yakmasını da görmez gazetegercek...