Sağlık çalışanları haklarını almak için 29 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenecek Beyaz Miting’de olacak. ‘Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin’ sloganlı mitingle ilgili dün ortak açıklama geldi. Samsun Tabip Odası, Türk Diş Hekimleri Birliği Samsun Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şubesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Samsun Şubesi ve Tarım, Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Samsun Şubesi’nden yapılan açıklamada, 29 Mayıs çağrısı yapıldı.
SAĞLIK SİSTEMİNE ELEŞTİRİ YAĞMURU
Ortak açıklamayı okuyan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, “Orada söyleyecek sözlerimiz var. ‘Sağlık reformu yaptık, kuyrukları kaldırdık, herkes çok iyi hizmet alıyor’ diyorlar. Oysa hastalar günlerce, haftalarca telefonla randevu alamıyor. Aldığında ise 5 dakikadan fazla muayene odasında kalamıyor. ‘Bütün hastaneleri vatandaşlara açtık, isteyen istediği hastaneye gidiyor’ diyorlar. Fakat özel hastanelerin kapısının önünden geçmek bile cesaret istiyor. ‘Nüfusun tamamı Genel Sağlık Sigortası kapsamında’ dediler ama sağlık hizmetleri ve harcamalarının tamamını Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına almadılar. ‘Devletin cebinden tek kuruş harcamadan hastane kuruyoruz’ dediler. Yaptırdıkları hastanelere 2022 yılı için ayrılan bütçe 21 milyar TL’den fazla. ‘Şehir Hastanesi yapıyoruz’ diyorlar. Merkezdeki bütün hastaneleri kapatıp şehrin kilometrelerce dışında ‘rant hastaneleri’ açıyorlar” diye konuştu.
BEDELİNİ BİZ ÖDÜYORUZ
Başkan Çadır, şöyle devam etti: “Sözün özü; sağlık sistemi çöktü. Vatandaşlar, hastalar ve biz sağlık emekçileri hep birlikte bu çöküşün altında eziliyoruz. Yanlış ekonomi politikalarının bedelini her gün daha da yoksullaşan hayatlarımızla; başarısız yanlış ve tutarsız sağlık politikalarının bedelini canlarımızla ödüyoruz. Biz sağlıklı bir toplum için bu mesleği seçenler; ‘Bu sistem hastalık, sağlıksızlık ve ölüm üretiyor’ diyoruz. ‘Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikalara karşı, halk sağlığını önceleyen toplumsal bir sağlık sistemi için, hem emeğimiz hem de halkın sağlığı için sözümüz var’ diyor, 29 Mayıs ‘Emek bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin’ mitinginde buluşuyoruz. Bu mücadele bizim için, sizin için, hepimizin için.”
Tolga BİRGÜCÜ
Yorumlar
Kalan Karakter: