Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Genel Başkanı Mehmet Öztürk, emeklilere yapılan son zamlarla ve TÜRK-İŞ in açıkladığı temmuz 2023 açlık ve yoksulluk verilerine göre emeklilerin yanı sıra asgari ücretlilerin bile yapılan artışa rağmen açlık sınırının altında kaldıklarını söyledi. Öztürk, "Emekli maaşlarına yapılacak yüzde 25'lik artışın yeterli ve kabul edilir bir tarafı yoktur" dedi.
ASLA KABUL EDİLEMEZ
Türk-İş'in açıkladığı 2023 Temmuz ayı verilerine göre açlık sınırının 11 bin 658 TL olduğunu anımsatan Öztürk, 11 bin 402 lira olan yeni asgari ücretin, daha yurttaşın eline bile geçmeden açlık sınırının altında kaldığını, 37 bin 974 TL olan yoksulluk sınırının ise geçim standartlarının çok uzağında olduğunu belirtti. İktidarda bulunanların 'itibardan tasarruf edilemeyeceğini' ancak açlığın ve yoksulluğun içinde yaşayan halka ‘tasarruf edin' dediklerini ifade eden Öztürk, 16 milyon emeklinin yoksulluk ve yokluk içinde kaldığını, emekli aylıklarına yapılan yüzde 25’lik zammın emekliler için asla kabul edilemez olduğunu söyledi.
8 BİN 77 TL TALEBİ
Bu karardan dönülmesini ve kamu çalışanlarına verilen 8 bin 77 liralık ilave ek ödemenin taban aylığa yansıtılarak emeklilere de verilmesini talep ettiklerini vurgulayan Mehmet Öztürk, "Resmi enflasyonun yüzde 40'lar düzeyinde açıklandığı bu dönemde, emekli maaşlarına yapılan yüzde 25 ücret artışı asla kabul edilemez. Çalışırken 22 bin lira maaş alacak bir memurun maaşı, emekli olduğunda 9 bin 950 liraya düşecek. Yani en düşük dereceli memur, emekli olduğunda çalışırken aldığı maaşın yalnızca yüzde 45'ini alabilecektir" dedi.
ANAYASAYA AYKIRI
Çalışma hayatı ile emeklilik arasındaki makasın 2015 yılından itibaren bu denli açılmasının, adalet ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine bağdaşır bir yanının olmadığının da altını çizen Öztürk, "Bu şartlar altında bireylerin emekli olduklarında hayat standartlarını nasıl koruyacakları izaha muhtaçtır. Sosyal devlet, vatandaşlarına çalışırken de emekli olunduğunda da onurlu bir yaşam sağlamakla mükelleftir. Ekonomik gelişmeler, vergi artışları ve zorunlu harcama kalemlerine gelen zamlar dikkate alındığında emekli maaşlarına yapılacak yüzde 25'lik artışın yeterli ve kabul edilir bir tarafı yoktur. Görülmekte olduğu gibi iktidar bu karardan dönmeli, 8 bin 77 liralık ilave ek ödemenin taban aylığa yansıtılarak emeklilere de verilmesini sağlamalıdır. Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu olarak bizi yönetenlerin çağrımıza kulak vereceğini ve emekli zamlarının bir kere daha değerlendirilerek maaşlarına ilave zam ve ek ödeme tutarının dahil edilmesini, emeklileri mağdur eden yanlıştan dönmelerini bekliyoruz" diye konuştu.
ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLAMAZ
Emeklilerin; ferah bir yaşam sürmeleri gerekirken yaşam mücadelesinde karşılaştığı haksızlıkların, verilmeyen haklarının, sosyal devlet ilkesi ve insan hakları gereğince adaletin yeniden oluşturulmasını, ömrünün son demlerinde insan onuruna yaraşır şekilde yaşaması gerektiğini basın ve medya kanallarını kullanarak her zaman söylediklerini de ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: "Haklarımızı yeniden elde edinceye kadar da söylemeye, yetkililere sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu olarak bu yoldaki girişimlerimizi aşağıda belirttiğimiz öneri ve taleplerimizi sonuç alıncaya kadar sürdüreceğiz:
-Öncelikle yüzde 25’lik ücret artışına hayır diyoruz. Maaş zamlarının tamamlanan kısmının Hazine ve Maliye Bakanlığından yardım olarak değil, SGK dan kök maaş olarak verilmesini talep ediyoruz.
-En düşük emekli aylığının asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de ilerleyen süreç içinde en düşük memur maaşından az olmamasını istiyoruz. TÜRBEP olarak her zaman 16 milyon emeklinin hakkını hukukunu korumaya ve dile getirmeye yılmadan devam edeceğiz
-Emeklilerin yoksulluk sınırının altında maaş almasını kabul etmiyoruz. Emekliler olarak Avrupa ülkelerinde olduğu gibi insani değerlerde yaşamak istiyoruz.
-Gıda ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için enflasyon rakamlarının kontrol altına alınmasını talep ediyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır' cümlesini her zaman hatırlatacağız.
-Biz Emekliler olarak insan onuruna yaraşır şekilde bedelini çalışırken ödediğimiz, hak ettiğimiz maaşı istiyoruz ve sesimiz duyulana kadar istemeye devam edeceğiz."
Yorumlar
Kalan Karakter: