Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 33'ten yüzde 41,5'e güncellendi. Bu revizyon, emekli maaşlarına yapılacak zam oranını da etkiledi. Yapılan hesaplamalara göre, en düşük emekli maaşının 14.500 TL veya 15.000 TL seviyelerine yükselebileceği öngörülüyor.
ORTA VADELİ PROGRAM
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin üç yıllık stratejik planını belirleyen Orta Vadeli Program'ı duyurdu. Programın ana hedefinin enflasyonu tek haneye çekmek olduğu vurgulandı. Güncellenmiş tahminlere göre, 2024'te enflasyonun yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17,5'e, 2026'da yüzde 9,7'ye ve 2027'de ise yüzde 7'ye düşmesi öngörülüyor.
ENFLASYON FARKI GELEBİLİR
Enflasyon tahminlerindeki güncelleme ile birlikte emekli zammı hesabı da değişti. Peki emekliler ocakta ne kadar zam alacak. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, "Emeklilerimizin ocak ve temmuz zammı olmak üzere yılda 2 defa enflasyon oranında maaş farkları oluşmaktadır. OVP'de güncellenen 2024 yıl sonu enflasyon rakamı olan yüzde 41,5 üzerinden 2024'ün ilk yarıyılı olan yüzde 24,73'lük kısmı soyutladığımız takdirde yüzde 13,45'lik bir enflasyon farkı geleceğini tahmin ediyorum" ifadelerine yer verdi.
EMEKLİLERE SIFIR ZAM RİSKİ
Yılmaz, yapılan değişiklikle birlikte en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı hakkında da bilgi verdi: "Önceki düzenlemede, taban maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarılmıştı. Ancak, geçmişte ek ödemelerle birlikte kök maaşı 8.017 TL'nin altında kalan emekliler için sıfır zam riski oluşmuştu. Güncellenmiş yüzde 41,5 enflasyon tahmini ve 2024'ün ikinci yarısındaki yüzde 13,45 TÜFE verisi ile, kök maaşı ve ek ödemeler dahil 11.018 TL'nin altında kalan emeklilerin sıfır zam riskiyle karşılaşabileceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI
Hakkaniyet açısından en düşük taban aylık olan 12.500 TL'ye yüzde 13,45 zam farkı olan 1.681 TL'nin eklenmesiyle taban aylığın 14.181 TL olması gerekliliğini vurgulamak isterim. Daha önceki taban aylıklarda küsurat olmadığı için en düşük emekli maaşının 14.500 veya 15.000 TL seviyelerine çıkacağını tahmin ediyorum."
Yorumlar
Kalan Karakter: