Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Türkiye'de damak tadı değiştiğini ve koyun eti ucuz olmasına rağmen kokusundan dolayı tercih edilmediği ifadeleri yaygın medyada gündem olmuştu. Samsunluların küçükbaş ürünlerine talebini Gazete Gerçek olarak Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan'a sorduk.
SAMSUN KÜÇÜKBAŞ TERCİH ETMİYOR
Karadeniz bölgesi ve Samsun'da küçükbaşın diğer bölgelere oranla da tercih edildiğini belirten Birlik Başkanı Erdal Doğan, "Türkiye'deki her bölgenin farklı damak tadı vardır. Tüketebildiği et grubu vardır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa'da küçükbaşlardan koyun ve kuzu tüketimi çoktur. Ege'de ise küçükbaş ama oğlak ve keçi tüketimi mevcuttur. Karadeniz bölgesinde ise genelde büyükbaşa ağırlık veririz. Fakat yine de ihtiyaç durumunda bölgemizde azımsanmayacak şekilde küçükbaş tüketimi de vardır. Genel olarak Karadeniz bölgesi insanları, küçükbaşa tam anlamıyla yönelmiş değil." diye konuştu.
ÜRETİM ARTMADAN FİYAT DÜŞMEZ
Erdal Doğan, et fiyatlarının yükselmesi ya da düşmesinin arz talepten önce üretim maliyetleriyle ilgisi olduğunu ifade ederek, "Ekonominin durumu belli. Enflasyonun durumu ortada. Gıda ürünlerindeki fiyatlara baktığımızda aslında et, en ucuz ürünlerdendir. Et fiyatlarını devamlı gündemde tutmaya çalışan bazı lobiler, fiyatlar çok yüksek argümanlarıyla ithalat yapmak için piyasayı manipüle etmeye çalışıyor. Kasaplarda bunu çok dillendirerek böyle bir algı oluşuyor. Et fiyatları pahalı değil. Olması gereken yerlerde. Türkiye'de üretim zaten çok zor. Üretim modelimiz küçük aile işletmeleri paramparça olmuş vaziyette. Memlekette üretici kazanmadığı müddetçe üretim yapmayacak. Et ürünlerimizin makul fiyatlarda tüketilebilirliği için üretmemiz gerekiyor" dedi.
ET LOBİSİ HÜKÜMETİ ZORA SOKMAYA ÇALIŞIYOR
Hükümetin et fiyatları üzerinden zora sokulmaya çalışıldığını dile getiren Birlik Başkanı Doğan, "İthalat yapmak isteyen bir kısım lobi sanki et fiyatları çok fahiş bir şekilde devamlı artıyor algısı oluşturmaya çalışıyor. Yapılacak bir ithalat, yerli üreticide kapanmayacak şekilde yaraların açılmasına sebep verir. Üretici daha fazla zarar görür ve en sonunda da tüketici zarar görür. İthalatın sonucunda da ürün fiyatı düşmez. Sadece üreticinin verdiği fiyatlarda ciddi anlamda fiyatlar düşer ama raflarda kesinlikle tüketiciye yansımaz. Böyle bir şey yapılırsa gelecek yıl daha pahalı et yeme durumunda kalırız" şeklinde konuştu.
Tugay BAŞSAN
Yorumlar
Kalan Karakter: