Samsun haber - Vatandaşın fiyatlardaki artış nedeniyle almakta zorlandığı ete, son 3 ayda ortalama yüzde 40 arttı. Rekor zamlar sonrası iş yapamayan kasaplar da artışlardan şikayetçi.
KARKAS ETE 150 LİRA ZAM GELDİ
Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, ete gelen zamlar nedeniyle satışların azaldığını belirterek, "Ramazan ayı öncesi karkas et, 250 lira bandında seyrediyordu. ramazan ayı girişinde 70-80 lira civarında zam geldi. Ramazanın ortasında ve sonunda da üst üste zamlar geldi. Biz de şaşırdık. Karkas et alımımız 400 lira oldu. 150 lira civarında zam geldi. Etin kilosunu 580 liraya veriyoruz. Ette kalem kalem tüm ürünlerin fiyatı yükseldi. Bonfile 800-900 lira oldu" diye konuştu.
VATANDAŞTAN ÖNCE ZAMMI BİZ İSTEMİYORUZ
Ramazan ayında gelen üç zammın tezgaha yansımalarını dile getiren Başkan Ömür Şen, "Vatandaşın en çok talep ettiği ürünlerden kıymayı, 350-400 liraya satarken ortalama 150 lira fark geldi. Kıymanın kilosu 550 lira oldu. Bazı yerlerde 580-600 liraya satanlar var. Biz de anlam veremedik. Neden üst üste 3 kez zam geldi. Ete zam gelmesi bizim zararımıza. İş yapamıyoruz. Zaten satışlarımız azdı. Hiç satamaz olduk. Mezbahanemiz olmadığından maliyetlerimiz fazla. Çalışan elemanlarımızın ücreti ödenecek. Vergi ve kira gibi giderler var. Zamma vatandaştan önce en çok üzülen biziz. Çünkü vatandaş 10 kilo et alacakken 5 kilo et alacak. Bu da bize zarar." şeklinde konuştu.
KARKAS ET NEDİR?
Bir hayvanın kesildikten sonra kemiklerinin ve iç organlarının çıkarıldığı, sadece etin bulunduğu bir halidir.
Tugay BAŞSAN
Tugay BAŞSAN