TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesi görüşüldü. Komisyonda sunum yapan Bakan Bolat, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre; mal ticaret hacminin 2023'ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 0,5 oranında azaldığını belirterek, "Bu yavaşlama çok sayıda ülkeyi kapsamakta ve demir-çelik, tekstil ve giyim gibi belirli imalat kategorileri başta olmak üzere geniş bir mal yelpazesini içerecek şekilde genele yayılmış bulunmaktadır. Dünya mal ticaretinin cari ABD doları cinsinden değeri, düşen emtia fiyatlarının da bir sonucu olarak 2023 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 5 azalmıştır" dedi.
'81 İLDE FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR'
Bolat, çeşitli sektörlerde yapılan denetimlere ilişkin son verileri de paylaştı. Bolat, bu yıl içinde yapılan denetimlerde 52 milyon lira idari para cezası uygulandığını aktararak, şöyle dedi: "Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle haksız uygulamalara 142,5 milyon lira idari para cezası uygulandı. İkinci el taşıtların sıfır fiyatın üzerinde olması da ve ilan yoluyla pazarlanması da yıl sonuna kadar yasaklandı. Bu denetimlerde de 67,5 milyon lira idari para cezası uygulandı. Tespit edilen 545 emlak işletmesine 54,5 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bu çerçevede ağustos ayının sonunda ilan sitelerinde sahte ilanlar yoluyla fiyatların şişirilmesini engellemek amacıyla ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etmek amacıyla bir yönetmelik değişikliği getirdik ve bu değişiklik bugün itibarıyla uygulanmaya başlandı. fahiş fiyat artışlarına yönelik olarak da Bakanlığımızca 81 ilde piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda 2023’te 9 bin 761 firma ve 44 bin 802 ürün denetlenmiştir. Şu ana kadar Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle tespit edilen firmalara 90 milyon lira para cezası uygulanmıştır."
'ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİNDE 424 MİLYON TL CEZA'
Bolat, dış ticarette ürün güvenliği noktasında da 'Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi' (TAREKS) uygulaması ile ülkeye zararlı ve sağlığa aykırı ürünlerin gelmesini engellemek için gümrüklerde denetim faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Bolat, "Bu çerçevede tam 234 bin ürünün ithalatta denetimi yapılmış ve 424 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Tüketicinin korunması, tüketicinin sağlığı ve güvenliğinin korunması, aldatıcı reklamlarla mücadele, fiyat etiketi güvenliği, kontrolü, ürün güvenliği ve mesafeli sözleşmelerle ilgili birçok alanda yapılan denetimlerde 15 Ekim itibarıyla 230 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulanmıştır. Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklılıklara ilişkin olarak da 44 bin 927 işletmede denetimler yapılmış, 27 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır" dedi.
DHA