Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, fındık fiyatlarındaki düşüşün kuyumcu sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini söyledi
Geçtiğimiz yıl eylül ayı gibi pazara inmeye başlayan fındık ilk olarak 15 TL’den satılmaya başlandı. Fiyatın artacağını düşünen bir kısım çiftçi fındığını pazarda değil harmanında bekletirken bir kısmı ise emanete verdi. Fındık fiyatlarının artması beklenirken aksine düşmesi ise hem çiftçiyi hem de bölge esnafını olumsuz yönde etkiledi. Bundan kuyumcu esnafı da nasibini aldı. Karadenizli çiftçinin en önemli gelir kaynağı olan çay ve fındığın bölgede iş yapan esnaf için de dikkatle takip edildiğini kaydeden Özman, 'Karadeniz’de üretilen çay ve fındık hem çiftçi hem de bu bölgedeki esnaf için büyük öneme sahip ürünler. Çiftçimiz için önemli bir gelir kaynağı olan fındığın hasat edilmesinin arından bölge esnafı da büyük oranda yararlanıyor. İki yıldır fındık fiyatlarında yaşanan gerilemeden dolayı tüm sektörlerde olduğu gibi altın kuyumcu sektöründe de olumsuz yönde yansıması oldu’ dedi.
İŞLEM HACMİ YARI YARIYA DÜŞTÜ
Fındık fiyatlarındaki düşüşün ilçelerde iş yapan kuyumcu esnafını olumsuz yönde etkilediğini belirten Başkan Özman, 'Bu yıl ise başlangıçta yüksek rakamdan açılan fındık günden güne düşüş yaşayınca piyasalar etkilendi. İlçelerde iş yapan kuyumcu esnafı, bu yıl fındığın düşüşünden dolayı olumsuz yönde etkilendi. Bu sadece Samsun’da değil Ordu ve Giresun’da da olumsuz yansıması olduğunu tahmin ediyorum. Fiyat düşüşünden dolayı yarı yarıya işlem hacminde bir düşüş yaşanmıştır’ diye belirtti. Altının 2016 yılında kar eden bir yatırım aracı olmaktan çıkacağını söyleyen Başkan Özman, 'Geçtiğimiz yıl Türkiye için zor geçti. 2016 yılı ise 2015’in tahribatını düzeltmeye yönelik geçecek. 2016 kolay bir yıl olmayacak. İnsanların borçlarını ödemekte ve gelirlerini artırmakta zorlandığı bir yıl olacak. Bütün bunlara bağlı olarak da yeniden yapılanma ve tazelenme çalışması yaşanacak. O bakımda insanların refahını düşünerek ve elindeki kayıpları revize etmesi için Hükümetin de bazı yaptırımları olacak. Hem altın hem de döviz biriktirerek kâr edeyim mantığı bu yıl çok fazla işe yaramayacak. Bu yıl kârlı bir yıl olmayacağını düşünüyorum’ diye konuştu.
Sezer SEZER
Yorumlar
Kalan Karakter: