Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındıkta Samsun’un 2021 yılı itibarıyla Türkiye’de üretim olarak 2. sırada yer aldığını, fındığın ülkemiz ve kent için önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirterek, yetiştiricilik ile ilgili doğru teknik uygulamalar ile verimliliği artırmanın mümkün olabileceğini ifade etti. Müdür Sağlam konuşmasında bilimsel ve gelişmiş üretim teknikleriyle birim alandaki verimin miktar ve kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak, İl Müdürlüğü koordinasyonunda İl/İlçe müdürlüklerince, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, OMÜ Ziraat Fakültesi, ziraat odaları ve üretici birliklerinin katılım sağlaması ile planlanan 'Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor' projesinin uygulamaya konulduğunu, eylül 2022 ve eylül 2024 tarihleri arasında iki yıl olarak planlanan projenin fındık yetiştiriciliği yapılan 13 ilçede, 500 mahallede oluşturulacak örnek fındık bahçelerinde en az bin fındık üreticisiyle çalışılmasının planlandığını vurguladı. Bu proje ile Samsun’da ekonomik anlamda fındık üretimi yapılan ilçelerde, uygun teknikler kullanılarak oluşturulan bahçeler ile fındık üreticilerine örnek olunması, yapılacak olan teknik uygulamalar ile verim ve kalite artışının sağlanabileceğinin ilimiz üreticilerine gösterilmesi ve verimden düşmüş fındık bahçelerinin yeniden verimli hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda kentte dekar başına elde edilen fındık veriminin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve Samsun’daki üreticilerinin sosyo-ekonomik refah seviyelerinin güçlendirilmesine katkı sağlanacak. İsmail GÜNDÜZ
Güncel
21 Mayıs 2022 - 09:43
Fındık verimliliği nasıl artar?
Güncel
21 Mayıs 2022 - 09:43