Samsun Valisi Osman Kaymak, kentteki güvenlik kameralarının kullanımı ve görüntülerin paylaşılması konusunda şahıs, kamu görevlisi, kamu, özel sektör, apartman, site yöneticileri ve esnafa uyarıda bulundu. Vali Kaymak, son zamanlarda Türk Ceza Kanunu (TCK) çerçevesinde de delil veya kişisel veri niteliği taşıyan görüntülerin zaman zaman basın kuruluşları aracılığıyla veya sosyal medyadan paylaşıldığı görüldüğünü ifade ederek, bu paylaşımların suç ve suçlularla mücadeleyi, temel hak ve özgürlükleri, özel hayatın gizliliğini ve kamu düzenini olumsuz etkilediğini ve bu paylaşımları yapanlar hakkında, adli ve idari soruşturma başlatılacağını kaydetti.
‘SUÇLARLA MÜCADELEDE ETKİN KULLANILIYOR’
Vali Kaymak, “Suç ve suçlularla mücadele kapsamında güvenlik kameraları kamu ve özel sektör tarafından etkin olarak kullanılmaktadır. Güvenlik kameraları tarafından kayıt altına alınan görüntülerin yetkisiz kişiler tarafından elde edilmesi, kullanılması ve ifşa edilmesinin önlenmesi, bunları kayıt altına alan kişi, kamu görevlisi, kamu, özel sektör, apartman, site yöneticileri ve ilgili esnafın sorumluluğundadır. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı kolluk birimleri de suç ve suçlularla mücadele faaliyetleri kapsamında müdahale ettikleri olaylara ilişkin elde ettikleri görüntüleri ilgili mevzuatla düzenlenen kurallar çerçevesinde muhafaza etmek ve adli/idari mercilere iletmekle yükümlüdür” diye konuştu.
‘ÖZEL HAYATI VE KAMU DÜZENİNİ ETKİLİYOR’
“Son zamanlarda adli bir olaya konu olsun veya olmasın; apartman, site, işyeri, toplu taşıma araçları ve/veya kent güvenlik kameraları ile kayıt edilmiş, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde delil veya kişisel veri niteliği taşıyan görüntülerin zaman zaman basın kuruluşları aracılığıyla veya sosyal medyadan paylaşıldığı görülmektedir” diyen Vali Kaymak, “Bu paylaşımlar suç ve suçlularla mücadeleyi, temel hak ve özgürlükleri, özel hayatın gizliliğini ve kamu düzenini olumsuz etkileyen; paylaşımda bulunanlar açısından ise paylaşımda bulunanın kimliği, paylaşımın niteliği ve unsurlarına göre adli ve disiplin mevzuatı açısından işlem yapılmasını gerektiren eylemlerdir” şeklinde konuştu.
ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA UYARISI!
Vali Kaymak, şöyle devam etti: “Suç ve suçlularla mücadele etmek için güvenlik kameraları ile elde edilen görüntülerin basınla ve/veya sosyal medya üzerinden kamuoyuyla paylaşması, yetkisiz kişiler tarafından elde edilmesi, kullanılması ve ifşa edilmesinin önlenmesi amacıyla; tüm kolluk personeli ve diğer kamu görevlileri, bina, apartman, kamu ve özel sektör yöneticileri ile şehiriçi toplu taşıma yapan tüm şoför esnafının daha hassas davranması, ayrıca konuya ilişkin bilgilendirici eğitimlerin düzenleneceği ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına konunun önemi ve hassasiyeti bakımından 04/12/2018 tarih ve 21327 sayılı yazı ile talimat verilmiştir. Güvenlik kameraları aracılığıyla kayıt altına alınan ve/veya görevi/işi gereği elde ettiği görüntüleri basınla ve kamuoyuyla paylaşan kolluk görevlileri, diğer kamu personeli ve sorumluluğu bulunan diğer kişiler hakkında gecikmeksizin adli ve idari soruşturmaların başlatılacağı hususu kamuoyuna duyurulur.”
Tolga BİRGÜCÜ
Yorumlar
Kalan Karakter: