Hükümet, 2025 yılını “Aile Yılı” ilan etmesinin ardından ebeveynlere yönelik önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.Çalışan anne ve babaların doğum izni haklarında kapsamlı değişiklikler yapılacak. Kadın çalışanlar için mevcut 16 haftalık ücretli doğum izninin 4 hafta daha uzatılması gündemde. Böylece doğum öncesi ve sonrası toplam izin süresi 20 haftaya çıkacak.
Babalara verilen doğum sonrası izin süresi de 5 günden 10 güne yükseltilecek. Yeni düzenlemenin hem kamu hem özel sektör çalışanlarını kapsaması bekleniyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ VE SÜT İZNİ DEVAM EDECEK
Doğum izninin yanı sıra annelere sağlanan emzirme ödeneği ve süt izni uygulamaları da devam ediyor. Emzirme ödeneğinden, hem doğum yapan sigortalı anneler hem de eşi doğum yapan sigortalı babalar yararlanabiliyor.
Doğum sonrası işine dönen anneler ise, bebek 1 yaşına gelene kadar günlük 1,5 saat süt izni hakkına sahip. Kamuda ve özel sektörde ilk 6 ay boyunca bu süre 3 saat, sonraki dönemde ise 1,5 saat olarak uygulanıyor.
DOĞURGANLIK ORANI DÜŞÜYOR, HÜKÜMET TEŞVİK PEŞİNDE
Türkiye’de doğurganlık oranı 2,1’in altına düşerek kritik seviyeye geriledi. Kadınların iş gücüne katılım oranı ise OECD ortalamasının oldukça gerisinde bulunuyor. Hükümet, bu tabloyu tersine çevirmek için ebeveyn izinlerini güçlendirerek hem doğum oranlarını artırmayı hem de aile yaşamında eşit paylaşımı teşvik etmeyi hedefliyor.
Yeni düzenlemenin önümüzdeki aylarda Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: