Kaçak sigara ve tütün bütçede kara delik açtı. Her yıl en az 8.5 milyar lira devletin kasasına girmeden duman olup uçuyor. KOM'un verilerine göre sadece Samsun'da 2015 yılında toplam 1 milyon 200 bine yakın kaçak paket sigara ele geçirildi
Dünya tütün pazarında 8’inci sırada olan Türkiye'nin kaçak sigara ve son dönemde artışa geçen kaçak açık tütün nedeniyle vergi kaybının arttığı belirtildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı (KOM)'un verilerine göre terör örgütlerinin finans kaynaklarından biri olan kaçak sigara nedeniyle her yıl 3.5 milyar liralık vergi kaybı oluşuyor. Kaçak sigarada kaçak yüzde 20’lerin üzerindeyken önlemlerle yüzde 12-13’lere indi. Ama bu sefer yasa dışı açık tütün satışları patladı. Açık tütünde vergi kaybı 5 milyar TL. Bu, kaçak sigaradan daha büyük bir vergi kaybı demek.
PAKETİ 2 TL’YE SATILIYOR
Kaçakta talep de etkili. Tiryakiler, ucuz olduğu için aynı sigaranın kaçağını ya da açık tütünü tercih ettiklerini söylüyor. Tütün Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre de,10 liralık bir paketin yaklaşık 8.3 lirası vergi. Buna karşılık 2-2.5 liraya kaçak tütünle doldurulmuş bandrolsüz 20 adetlik sigaralar satılıyor.
SAMSUN SEVKİYAT GÜZERGAHINDA
KOM'un verilerine göre Samsun'da sadece 2015 yılında 1 milyon 200 bine yakın, 2017 yılının ocak ayında ise Samsun'da 1130 paket kaçak sigara ele geçirildi. Kaçak sigara sevkiyatı güzergahı üzerinde bulunan Samsun'da, 2015 yılında yapılan bir operasyonda durdurulan TIR'dan 687 bin paket kaçak sigara ele geçirilmişti. TIR içerisindeki kaçak sigaraları 60 polis memuru 8 saatte boşaltabilmişti. Samsun Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bugüne kadar Türkiye genelinde tek araçtan ele geçen en yüksek miktarda sigara olduğu belirtmişlerdi.
TERÖR ÖRGÜTLERİNE GİDİYOR
Türkiye’nin vergi gelirlerini, yasal piyasa rekabet koşullarının gelişimini olumsuz yönde etkileyen ve özellikle terör örgütleri ile organize suç örgütlerine finans kaynağı teşkil eden tütün mamulleri kaçakçılığının 2010 yılı sonrasında yükselişe geçtiği belirtiliyor. Bu eğilimin nedenleri arasında, tütün mamullerinin kolay temin edilebilmesi, tütün mamulleri kaçakçılığına verilen cezaların uyuşturucu suçlarındaki gibi caydırıcı olmaması ve yüksek kâr getirisi gibi etkenlerin olduğu değerlendiriliyor.
SEVKİYAT TIR’LARLA YAPILIYOR
Genellikle Doğu-Güneydoğu sınırları üzerinden girişi sağlanan kaçak sigaraların çoğunlukla Ağrı, Van, Şırnak ve Hakkâri’de depolanarak Türkiye içerisinde dağıtımının yapıldığı biliniyor. Kaçak sigaraların, sahte gümrük mühürlü TIR’ların içine veya yük taşımacılığı yapan araçlardaki her türlü yasal yükün arasına gizlenerek kaçırılmaya çalışıldığı da Emniyet'in bilgisi dahilinde bulunuyor.
Gülsüm ATİK
Yorumlar
Kalan Karakter: