Samsun haber - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. İslam Saruhan, Türkiye’de tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca böceği ile ilgili yeni mücadele yöntemlerinin geliştirildiğini belirtti.
Saruhan, "Bu böceklerin iletişim için kullandığı ses taklit edilerek bahçelerdeki cihazlarla çiftleşmeleri engellenip, üretim durdurulabilir. Bu çalışmalar şu an laboratuvar aşamasında" dedi.
KAHVERENGİ KOKARCA: BÜYÜK BİR TEHDİT
Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarcanın Türkiye’de yeni bir zararlı olduğunu ancak dünya genelinde çok eski ve bilinen bir böcek olduğunu söyledi. Saruhan, “Bu böcek, fındık başta olmak üzere birçok bitkiye zarar verebiliyor. Karadeniz iklimi bu böcek için ideal ve fındık üreticileri ciddi tehdit altında” diye uyardı.

KİMYASAL VE FİZİKSEL MÜCADELE ÖNERİLERİ
Böcek ile mücadelede çeşitli yöntemler olduğunu belirten Saruhan, “Kışlaklarda böceğin toplu olarak bulunduğu yerlerde fiziksel mücadele çok önemli. Evlere giren böcekler elektrik süpürgesi ile toplanıp imha edilebilir. Ayrıca, haziran ayında yapılacak kimyasal mücadele, hem zararlıyı hem de onun doğal düşmanı olan samuray arısını etkileyebileceği için önerilmiyor” dedi.
ALTERNATİF MÜCADELE YÖNTEMLERİ GELİŞTİRİLİYOR
Saruhan, kahverengi kokarca böceğine karşı alternatif mücadele yöntemlerinin de geliştirildiğini belirtti. Bu yöntemlerin arasında, böceklerin iletişim için kullandıkları seslerin taklit edilmesi gibi yenilikçi yaklaşımlar bulunuyor. Saruhan, “Bu yöntemler şu anda laboratuvar aşamasında ve sahada kullanılabilecek duruma gelmesiyle böcek popülasyonunu önemli ölçüde azaltabiliriz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: