Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK), yağlık ayçiçeği 'ön alım' fiyatını 19 bin lira/ton olarak açıkladı.
Hedef: 35 Bin Ton Alım KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, bu yıl oluşan kuraklık ve ekim alanlarındaki azalma nedeniyle bölge rekoltesinin yaklaşık yüzde 30 düştüğünü belirtti. Erarslan, bu şartlar altında ayçiçeği ön alım fiyatını kilogram başına 19 bin lira olarak belirlediklerini ve hedeflerinin yaklaşık 35 bin ton ürün alımı gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.

Üretici İçin Sigorta: Erarslan, açıklanan fiyatın ön alım fiyatı olduğunu vurguladı ve piyasa şartlarındaki değişiklikler nedeniyle fiyat farkı ödemesi yapılabileceğini belirtti. KARADENİZBİRLİK’in, üreticilerin aleyhine olan piyasa dalgalanmalarını düzenlemeyi ve sigorta işlevi görmeyi sürdüreceğini söyledi.
Yağlı Tohumlarda Yerli Üretim İhtiyacı: Ünal Erarslan, Türkiye’nin yağlı tohum ihtiyacının büyük bir kısmının yurt dışından karşılandığını hatırlatarak, yerli üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Devlet desteklerinin artırılması, sulama imkanlarının genişletilmesi ve teşvik edici uygulamaların devreye sokulması gerektiğini belirtti. Yeni ürün ön alım fiyatının üreticiler ve Türk tarımı için hayırlı olmasını diledi.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: