Son yıllarda kredi kartı harcamalarında önemli bir artış gözlemlenmişti. Ekonomi yöneticileri, bu durumu durdurmak amacıyla kredi kartı faiz oranlarını artırmış, nakit çekimlere taksit sınırlandırması getirmiş ve çekim tutarını düşürmüştü. Bu önlemler, harcamalarda bir yavaşlama sağladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımladığı Banka ve Kredi Kartı Sektörel Harcama İstatistikleri'ne göre, 11 Ekim haftasında kartlı harcamalar son üç ayın en büyük düşüşünü yaşadı; Ağustos ayında 335.8 milyar TL olan harcamalar, 11 Ekim'de 305.8 milyar TL'ye geriledi.
KREDİ KARTI HARCAMALARI DÜŞÜYOR
Milliyet'e konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredi kartlarıyla ilgili atılan önlemlerin etkisinin hissedildiğini ifade etti. Bayram, "Devletimiz, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi ödeyemeyenler için önemli bir adım attı. Başvuru yapılması durumunda 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sunuluyor," dedi.
KASIM-ARALIK EKONOMİ ETKİLERİ
Limitlerin dolması nedeniyle kartlı harcamalarda düşüş yaşandığını belirten Bayram, en büyük gerilemenin kasım ve aralık aylarında görüleceğini öngördü. Ekonomi politikalarının bu aylarda daha fazla hissedileceğini ifade eden Bayram, "Kasım ve aralık, ekonomik aktivitenin önemli ölçüde azalacağı ve harcamaların yavaşlayacağı bir dönem olacak," dedi.
KREDİ KARTI KULLANIMI SINIRLANIYOR
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredi kartı harcamalarındaki düşüşün kalıcı olacağını belirtti. Hizmet sektöründe de bir yavaşlama gözlemlendiğini ifade eden Bayram, "Yaz aylarının ve mevsimsel etkilerin yarattığı bir satış artışı vardı. Ancak, özellikle elektronik eşya, kırtasiye ve mobilya harcamalarında düşüş bekliyorum. İnsanlar tadilat gibi harcamaları yaz aylarına ya da okul dönemine kaydırıyor," dedi. Ayrıca, 7 bin lira ve üzeri alışverişlerde zorunlu banka harcamasının, harcamaları artırmayacağını düşündüğünü ekledi. "Kişi, kredi kartı limit doluluğunda nakit ödemeyi tercih edebilir," şeklinde konuştu.
KREDİ KARTI LİMİT DÜZENLEMESİ
Herkesin gelirine göre yeni bir kredi kartı limiti düzenlemesi yapılmasını beklediğini belirten Bayram, şirketlerin yüksek limitlerle alım-satım yaptığını vurguladı.
Enflasyon baskısının devam etmesi durumunda, bireysel kredi kartlarında limitlerin yeniden gözden geçirilmesini öngördüğünü ifade etti. Yıl sonu hedeflerinin tutturulması ve gelecek yıl enflasyonun %20'nin altına düşürülmesi için bu düzenlemenin önemli olduğunu düşündüğünü belirtti. Ayrıca, kredi kartı faizlerinin daha fazla artmayacağını, maksimum faiz oranına ulaşıldığını ve Merkez Bankası'nın diğer para politikası araçlarıyla enflasyonu kontrol altına alacağını söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: