Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla üretim ve endüstriyel üs olarak Samsun'un işaret edildiği ve üretiminin yaygınlaştırılması talimatı verdiği kenevire ilişkin, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 'Kenevir Tarımı' kitabı yayımladı. Kitapta, Samsun'un tamamında ekim izni verilen kenevirle ilgili ekiminden ekim için hangi hukuki izinlerin gerektiğine, endüstriyel sektördeki kulanım alanlarına kadar birçok bilgi yer aldı. Kitapta dünyada 25 binden fazla üründe hammadde olarak kullanılan kenevirin, 2018 yılı sonu itibariyle ticari boyutunun 4 milyar dolara ulaştığına işaret edildi.
DİKİMDEN HASADA KADAR HER AYRINTI VERİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce Şahin Gizlenci, Mustafa Acar, Çiğdem Yiğen ve OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç'ın katkılarıyla hazırlanan 'Kenevir Tarım' kitabında; endüstriyel kenevir ve kulanım alanlarından, kenevir tarımında iklim ve toprak özelliklerine, ekim, bakım ve sulamadan gübreleme ve hasadına kadar tüm ayrıntılar ayrıntılı olarak anlatıldı. Kitapta yenilenebilir enerji kaynağı olarak kenevirin biyodizel hammaddesi olarak kullanılmasından sağlık ve tekstil sektöründeki kulanım alanlarına kadar birçok bilgi verildi.
ENDÜSTRİYEL ÜRETİM İÇİN MUCİZE ÜRÜN
KTAE tarafından hazırlanan kitapta kenevir lifinden tekstil sektöründe kumaş, çanta, ayakkabı ve çorap, teknik tekstil sektöründe; halı ağ, tuval, halat takımı kullanıldığına dikkat çekilirken yeni kulanım alanları olarak da jeotekstil, biyokompozitler, otomotiv, profil çekme, kompresyon kaplama gösterildi. Kenevirin sapından ise yapı malzemeleri sektöründe sunta, izolasyon, sıva üretiminde, endüstriyel ürün olarak hayvan altlığı, malçlama, kazan yakıtı, kimyasal absorbent üretimi yapıldığı vurgulanırken kenevir sapının tamamından ise özellikle kağıt üretiminin baskı, sigara, filtreler, gazete kağıdı, paketleme, karton üretiminde büyük katkı sağlayabileceğine işaret edildi. Kitapta ayrıca; kenevir bitkisinin tamamının enerji ve çevresel olarak etanol, biyoyakıt, pelet, briket, erozyon kontrol matları, otomotiv sektöründe kullanıldığı da vurgulandı.
GIDA SEKTÖRÜNDE DE KULANILIYOR
Kitapta endüstriyel kenevir tohumun ise özellikle gıda sektöründe ekmek, tatlı, dondurma, süt, kahvaltılık, gevrek, protein tozu, yem sektöründe; küspe, proteince zengin un üretiminde, kenevir yağının da margarin, salata yağı, kızartma yağı, kişisel bakım ve kozmetik sektöründe sabun şampuan, el kremi, makyaj malzemesi, dudak kremi üretiminde kullanıldığı belirtiliyor.
KENEVİR PASTASI: 4 MİLYAR DOLAR
Kitapta ayrıca dünyada 25 binden fazla üründe hammadde olarak kullanılan kenevirin ticari boyutunun 2018 yılı sonu itibariyle 4 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Türkiye'de kenevir üretimine yasal olarak Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak'ta üretiliyor.
Güncel
27 Nisan 2019 - 10:58
KENEVİRİN KİTABI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üretiminin yaygınlaştırılması talimatını verdiği kenevirle ilgili Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 'Kenevir Tarımı' kitabı yayınladı. Kitapta, kenevir bitkisinin 2018 yılı sonu itibariyle endüstriyel ticari boyutunun 4 milyar dolara ulaştığına işaret edildi
Güncel
27 Nisan 2019 - 10:58