1-İftarda iki bardaktan (400 ml) fazla su içmeyin. Su tüketimine iftardan 1 saat sonra devam edin. Yemekle birlikte aşırı su tüketimi, sindirimi yavaşlatarak kendinizi uzun süre şiş hissetmenize neden olur. 2-İftar yemeği, iftardan 2-2.5 saat sonra sağlıklı bir ara öğün ve sahur şeklinde 2 ana 1 ara öğün planlayın. Bu öğün düzeni ile açlık seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz. 3-İftardan sonraki ara öğünlerinizi kabuklu yemişlerden ceviz, fındık, badem vb ve yanına 1 meyve olacak şekilde planlayın. Tatlı krizlerinizi bu öğün ile önleyebilirsiniz. 4-Haftanın 3 günü iftardan 2,5 saat sonra veya bir sağlık probleminiz yoksa iftardan 1 saat önce egzersiz yapın. Evdeki yürüyüş bandı, eliptik bisikleti kullanın veya online egzersiz programlarından faydalanın. 5-Sahurda mutlaka 1-2 yumurtayı ister haşlanmış ister omlet şeklinde tercih edin. Yumurta 36 saate kadar tok tutan altın besin olarak bilinir. 6-Sahur öğününden ortalama 45 dakika sonra uyuyun. Sahurda yiyip hemen yatmayın. Sindirim için midenize zaman verin. 7-İftarda daha çok tavuk, hindi, balık gibi sindirimi daha kolay olan beyaz eti tercih edin. Yanında salata yerine daha çok pişmiş sebze tercih edin. 8-Öğünlerinizi mutlaka iyi çiğneyin ve yavaş yiyin. 9- İftardan hemen sonra asla meyve veya tatlı tüketmeyin. Eğer tatlı vazgeçilmezinizse, haftada 1-2 gün sahur öğününde tüketebilirsiniz. 10-Her akşam iftardan 30 dakika sonra kimyon, rezene, nane veya papatya çayı için.
Sağlık
21 Nisan 2021 - 12:26
Kilo almamak için 10 altın kural
Oruç tutulan dönemde metabolizmanın yavaşlaması ve hareketin azalmasının kilo kaybını zorlaştıracağını kaydeden Diyetisyen Aysun İpek, doğru planlanmış iftar ve sahur menüsü ile kilo kontrolünün sağlanabileceğini belirtti. İpek, Ramazan ayında kilo almaktan korkanlar için 10 altın öneride bulundu.
Sağlık
21 Nisan 2021 - 12:26
1-İftarda iki bardaktan (400 ml) fazla su içmeyin. Su tüketimine iftardan 1 saat sonra devam edin. Yemekle birlikte aşırı su tüketimi, sindirimi yavaşlatarak kendinizi uzun süre şiş hissetmenize neden olur. 2-İftar yemeği, iftardan 2-2.5 saat sonra sağlıklı bir ara öğün ve sahur şeklinde 2 ana 1 ara öğün planlayın. Bu öğün düzeni ile açlık seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz. 3-İftardan sonraki ara öğünlerinizi kabuklu yemişlerden ceviz, fındık, badem vb ve yanına 1 meyve olacak şekilde planlayın. Tatlı krizlerinizi bu öğün ile önleyebilirsiniz. 4-Haftanın 3 günü iftardan 2,5 saat sonra veya bir sağlık probleminiz yoksa iftardan 1 saat önce egzersiz yapın. Evdeki yürüyüş bandı, eliptik bisikleti kullanın veya online egzersiz programlarından faydalanın. 5-Sahurda mutlaka 1-2 yumurtayı ister haşlanmış ister omlet şeklinde tercih edin. Yumurta 36 saate kadar tok tutan altın besin olarak bilinir. 6-Sahur öğününden ortalama 45 dakika sonra uyuyun. Sahurda yiyip hemen yatmayın. Sindirim için midenize zaman verin. 7-İftarda daha çok tavuk, hindi, balık gibi sindirimi daha kolay olan beyaz eti tercih edin. Yanında salata yerine daha çok pişmiş sebze tercih edin. 8-Öğünlerinizi mutlaka iyi çiğneyin ve yavaş yiyin. 9- İftardan hemen sonra asla meyve veya tatlı tüketmeyin. Eğer tatlı vazgeçilmezinizse, haftada 1-2 gün sahur öğününde tüketebilirsiniz. 10-Her akşam iftardan 30 dakika sonra kimyon, rezene, nane veya papatya çayı için.
İlginizi Çekebilir