Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde yüz dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
‘MERVİDEN ALTI’ UYARISI
Maliyeti düşürmek isteyenlerin içine at eti, sakatat, kanatlı hayvan eti koyabildiklerini söyleyen Toprak, “Bunlar tamamen taklit tağşiş olarak geçiyor. Bunları önlemenin yolu cezaların kat kat artırılması. Tarım ve Orman Müdürü çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu hilelere bakarak değil ancak analiz yaparak anlayabiliriz. Genellikle gözle anlaşılmaz. Bilinen, güvenilen firmalardan alışveriş yapmak gerekiyor. Etiket okumak da önemli. Bu taklit ürünleri yapanların çoğu merdiven altı işletmelerdir” dedi.
İHBAR ÇAĞRISI YAPTI
Etiket üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermiş olduğu işletme kayıt ve onay numarasının olması gerektiğini belirten Toprak, “Numara yoksa Alo 174’ü arayıp, mutlaka bir ihbarda bulunmak gerekiyor. Taklit ve tağşiş ürünlerin içine koyulan ürün önemli. Dana eti içerisine tavuk veya hindi koyulabiliyor. Ürünlerde bir bozukluk yoksa sağlığa zarar vermez. Fakat kullanılan hayvanların eti uygun koşullarda saklanmamışsa gıda güvenliğini sıkıntıya sokar. At ve eşek gibi hayvanların ürünleri kıymaların içine koyuluyorsa mikrobiyolojik ve ekonomik açıdan sıkıntı yaratır” ifadelerini kullandı.
Güncel
08 Temmuz 2020 - 09:17
KIRMIZI ETE ŞIRINGAYLA SU BASILIYOR!
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, kıyma ve kırmızı ette gıda oyunu oynandığını söyledi. Başkan Toprak, kırmızı ete şırıngayla su basıldığını iddia etti
Güncel
08 Temmuz 2020 - 09:17