Darbe girişiminin ardından tutuklamaların artması ile birlikte cezaevlerinde af beklentisi çoğaldı. Adalet Bakanlığı’nın savcılıklardan hükümlü ve tutuklu sayıları ve suç bilgilerini istediği öğrenilirken, AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, 'Cezaevlerinin durumu, suç ve ceza dengesindeki adaleti bozmayacağı bir takım çalışmaların yapıldığını biliyoruz" dedi
Darbe girişimi sonrasında tutuklamaların artması ve cezaevlerinin kapasitelerinin üstünde mahkum bulundurmaları ‘af çıkacak mı?’ sorusunun sorulmasına sebep oldu. Adalet Bakanlığı'nın Cumhuriyet Savcılıklarına mevcut hükümlü sayısı ve ceza durumlarına ilişkin bilgileri istediği öğrenildi. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ise bu bilgilerin bakanlık tarafından her ay istendiğini belirterek, afla ilgili kendilerine ulaşmış bir yazı olmadığını belirttiler.
CEZAEVLERİ DOLDU TAŞTI
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında binlerce kişi, FETÖ yandaşlığı suçundan gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, bu sayı da cezaevlerinin kaldıramayacağı iddia edilmişti. Doluluk oranının arttığı cezaevlerinde uygulamaya sokulacağı tahmin edilen kısmi af konusunda gözler Adalet Bakanlığı'na çevrildi.
İŞTE O YAZI
Adliye kulislerinde bakanlığın kısmi afla ilgili çalışmalarını sürdürdüğü yönünde. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği yazıda haber sitelerinde ve sosyal medyada yayılmış durumda. Söz konusu yazıda, 'Ceza İnfaz Kurumları Cumhuriyet Başsavcılığı yapılacak bir çalışmayı esas olmak üzere ekli listede belirtilen ceza infaz kurumlarının tüm yetişkin erkek ve genç erkek adli hükümlü ve hükümsüzlerin dosyalarının incelenmesi suretiyle mahkemelerce verilen toplam cezaları 6 yıl ve daha az olan adli hükümsüzler ile koşullu salıverilme tarihlerine 4 yıl daha az süre kalan adli hükümlüleri, Türk ceza kanununun 142. 149. ve 1 Haziran 2005 tarihinden önce işlenen suçlardan mülga 765 sayılı TCK’nın 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 498, 499 maddesine muhalefet suçundan ceza alanlar hariç olmak üzere tespit etmeleri isim listeleri ile eksiksiz düzenlenmiş hükümlü ve tutuklu bilgi formlarının hafta sonu da çalışılması suretiyle en geç 25 Temmuz 2016 günü 10.00 kadar gönderilme huşunda bilgi ve gereğini rica ederim’ denildi.
BAKANLIK BİLGİ İSTEDİ
Öte yandan Samsun Cumhuriyet Savcılığı kaynakları, kısmi afla ilgili kendilerine gönderilen herhangi bir yazı olmadığını ancak cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayıları ile suç türleri ile bilgilerin kendilerinden istendiğini doğruladı. Savcılık yetkilileri bu bilgilerin her ay düzenli olarak kendilerinden istendiğini belirtirken, bu konuda kendilerine ulaşmış bir af yazısı olmadığını söylediler.
BARO OLARAK BİLGİMİZ YOK
Öte yandan Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz de, kısmi af ile ilgili söylentilerin sosyal medyada yoğun olarak konuşulduğunu, fakat bu konuda herhangi bir çalışma yapıldığı konusunda bir bilgilerinin olmadığını belirtti. Gürbüz, "Bu kadar yoğun konuşulduğuna göre demek ki bir hazırlık yapılıyor" dedi.
AKTAY: BİR TAKIM ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Diğer yandan dün MYK sonrası geçmişe dönük 5 yıllık af çıkacağı yönünde çalışmalar yapıldığı iddialarının sorulması üzerine AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, "Detaylarını çok fazla bilemeyeceğim şu anda. Adalet Bakanlığı'nın bünyesinde cezaevlerinin durumu, suç ve ceza dengesindeki adaleti bozmayacağı bir takım çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmalar kısa süre içerisinde bitirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" diye konuştu.
Gülsüm ATİK
Yorumlar
Kalan Karakter: