Samsun’un Vezirköprü ilçesinde arazi toplulaştırma çalışmalarındaki belirsizlik, köylülerin tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda arazi toplulaştırma çalışması kapsamında harita mühendislerinin bölgeye gelmesine de tepki gösteren Adatepeliler, dün traktörleriyle Vezirköprü merkezine geldiler. Köylülerin bir kısmını jandarma yolda durdurmasına rağmen bir kısmı ilçe merkezine girmeyi başardı.
KÖYLÜLERE BİBER GAZI SIKILDI
Köylüler, Vezirköprü Kaymakamı ile görüşmek istedi. Kaymakam görüşmeyi reddedince köylüler, Vezirköprü Belediyesi önüne giderek Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ile görüşmek istedi. Edis’in görüşmeyi kabul etmemesi üzerine öfkelenen köylüler, belediye binasını taşlamaya başladı. Jandarma ve Samsun’dan getirilen çevik kuvvet biber gazı sıkarak köylüleri dağıtmaya çalıştı.
DEVLET METREKARE HESABI YAPIYOR
Vezirköprü’den bir vatandaş yaşananları ve köylülerin kaygılarını sendika.org’a şöyle anlattı; “Birkaç yıl önce arazi toplulaştırma yasası çıktı. Bu yasaya göre çoğunlukla miras nedeniyle parçalı arazilere sahip insanlar arazilerini devlete verecek. Devlet de onlara verdikleri arazilerin toplamı kadar tek bir arazi verecek. Kulağa güzel geliyor. Tarım yapacak olanlar için verimi artırıyor. Ama şu an çalışmanın yapıldığı Adatepe Köyü, şehre çok yakın bir köy. Ulaşımı rahat, arazi değerleri yüksek. Devletin arazileri toplayacak ama tek parça halinde nereden arsa vereceği belirsiz. Bu köylüler de buna isyan ediyor haklı olarak. Göletlere veya sulama kanallarına yakın arsaları olanlar var, bunlar sulama için az masraf yapıyor. Yakınından yol geçen arsaları olanlar var, bunların ulaşımı rahat ve değeri yüksek. Düzlükte arsası olan var, işlemesi kolay. Ama devlet sadece metrekare hesabı yapıyor. Nereden arsa verileceği de belli değil. Buradaki köylü de yapılan çalışmaya “Her yeri sattınız, bizim topraklara mı göz diktiniz?” diyerek karşı çıkıyor.
DAHA ÖNCE DE EYLEM YAPILMIŞTI
DSİ'nin arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında ihale duyurusu yapması sonrası Vezirköprü ilçesine bağlı Adatepe Mahallesi’nde yaşayanlar bu uygulamaya karşı çıkmıştı. Mahalle içinde kullanılmayan yerlerinde arsa olarak ihale kapsamına alındığını ifade eden bölge halkı, arazilerinin toplulaştırılmasına iş makinelerini durdurarak ve Vezirköprü İlçe Kaymakamlığı önünde eylem yaparak tepki göstermişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: