OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, 2017 yılının Samsun ve bölgenin ekonomik ve sosyal sorunlarına pratik çözüm önerilerinin getirileceği ‘çözüm yılı’ olarak öngördüklerini söyledi
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, 2017 yılının çözüm önerilerinin hayata geçirileceği bir yıl olacağını belirterek, 'Bu kapsamda Orta Karadeniz Yenilik Stratejisi, Sivil Toplumun Geliştirilmesi Stratejisi, Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi ve Akıllı Şehir Stratejisi gibi referans belgeler kapsamında bölgesel kalkınmada uygulama alanları ve araçları çeşitlendireceğiz. Bölgemizin ekonomik ve sosyal açıdan sorunlarına pratik çözüm önerileri getireceğiz’ dedi.
BÜYÜK BİR FIRSAT
OKA’nın temel amacını faaliyet alanı olarak belirlenen TR83 Düzey2 Bölgesi’nin (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat) bütün yönleriyle kalkınması olduğunu vurgulayan Özen, 'OKA, bu temel amacı gerçekleştirmek üzere bölgenin mevcut potansiyelini harekete geçirmeyi ve bu potansiyeli artırmayı hedefliyor. 2017 yılı; ajansımızın bir süredir uygulama dönemi için hazırlıklarını yaptığı, Avrupa Birliği’nin finansman desteğinin sağlandığı ‘Orta Karadeniz Bölgesinin Rekabetçiliğinin Artırılması’ (OKAREKAP) projesinin uygulamasının tamamlanacağı bir dönem olacak. Projenin teknik yardım bileşeninin tamamlanmasıyla planlama ve yatırım destek konularında pek çok strateji belgesi üretilmiş, yeni kavramların tanıtılması ve yeni hizmet araçlarının faydalanılması noktasında bir fırsat elde edilmiş olacak" diye konuştu.
AB PROJELERİ DE HAZIR
Aynı proje kapsamında 2017 yılı içinde tamamlanacak olan ajans hizmet binası ile modern çalışma imkanlarının geliştirmesinin de bu çalışma döneminin öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Mevlüt Özen, 'Büyük çaplı AB projeleri var. Ajansımız, yalnızca hibe veren bir kurum olmayıp aynı zamanda AB hibelerinden de azami ölçüde faydalanıyor. Yerel ve bölgesel dinamikleri harekete geçirmek üzere faaliyetlerini sürdüren ajansımız diğer taraftan küresel ağlarda yer almak ve uluslararası gelişmelerden bölgenin azami faydalanmasını temin etmek üzere de çalışmaları takip ediyor’ dedi.
8 MİLYON AVROLUK PROJE
Orta Karadeniz Bölgesi’nin (TR83) Rekabet Edebilirliğinin Artırılmas Projesinin ise, OKA tarafından hazırlanan, bütçesi 8 milyon euro olan ve dört ana bileşenden oluştuğunu anlatan Mevlüt Özen, 'Proje ile TR 83 Bölgesi’nin sürdürülebilir gelişmesini hızlandırmak ve diğer bölgeler ile bölge içindeki iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak, Türkiye’nin AB ülkelerine yakınsamasına katkıda bulunmak amacıyla başta OKA olmak üzere, bölgedeki KOBİ’lere hizmet verebilecek altyapının güçlendirilmesi, bölgenin yatırım imkanları açısından ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması hedefleniyor" diye konuştu.
EN YÜKSEK BÜTÇELİ PROJE
Öte yandan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Program Otoritesi’ olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı’nda (BROP) sağlanan yeni bütçe imkanlarını etkili bir şekilde Samsun için kullanabilmek amacıyla 2011 yılında proje sunulduğunu ve Türkiye’nin en yüksek bütçeli tek majör (bütçesi 10 milyon euro üstünde olan) projesi olarak başarılı olduğunu vurgulayan Özen, müzakereler sonunda bütçesinin ise 43 milyon euroya kadar çıktığını hatırlattı. Özen şunları söyledi: "Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, Samsun TSO, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Merkez OSB ve OKA bu projeyi geliştirdi. Samsun Lojistik Merkezi, Samsun şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacak. Burası, Samsun merkez limanına (ana giriş) 20 kilometre, Çarşamba Havaalanı’na ise 10 kilometre uzaklıkta. Samsun Tekkeköy Lojistik Köy Projesi, farklı büyüklükte depolardan ve depo yapılmak üzere hazırlanacak arazilerden bir sosyal ve idari binası, bir komisyon ofisi, itfaiye, hizmet istasyonları, yükleme boşaltma sistemleri, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binası, iki güvenlik binası, yollar, oto ve tır park alanları ve demiryolundan oluşuyor."
2 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK
Toplam alanı yaklaşık 670 bin metrekare olan Lojistik Köy’de başta girişimciler olmak üzere toptancılar, tüccarlar, esnaf ve KOBİ’ler Lojistik Köy’deki depolama tesisleri, yükleme boşaltma alanları, sosyal tesisler ve idari binalar bulunacağını anımsatan Özen, 'Bu hizmet sayesinde bölgedeki KOBİ’ler katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknolojilerini güçlendirerek rekabet edebilirliklerini artıracak. Proje aynı zamanda yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı sağlayacak’ dedi.
Gülsüm ATİK
Yorumlar
Kalan Karakter: