Samsun haber - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya öncülüğünde yürütülen bir proje ile yüksek sıcaklık ve kuraklık stresine dayanıklı 'Capsicum chinense' türü biberler yetiştirilecek.
Küresel ısınmanın tarımsal üretimi tehdit etmesi nedeniyle, bilim insanları bu tehditlere karşı daha dayanıklı ürünler geliştirmek için çalışıyor.
PROJENİN AMACI VE KAPSAMI
Prof. Dr. Ahmet Balkaya'nın yürütücülüğünü yaptığı "Yüksek Sıcaklık ve Kuraklık Streslerine Dayanıklı/Tolerant Nitelikli Biber (Capsicum chinense) Çeşit Adaylarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, özellikle yüksek sıcaklık ve su stresi gibi çevresel faktörlere dayanıklı biber türlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Prof. Dr. Balkaya, 2018 yılından beri yurtdışından getirilen nitelik materyallerle 'Capsicum chinense' biber genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonunu yaptıklarını belirtti.
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJE
Projede, TÜBİTAK desteğiyle üniversite ve özel sektör işbirliği çerçevesinde, 20 farklı 'Capsicum chinense' genotipinin yüksek sıcaklık ve su stresine dayanıklılıkları değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeler sonucunda, yerli hibrit biber tohum üretim programlarında kullanılmak üzere nitelikli anaçlar geliştiriliyor. Ayrıca, Türkiye’de ilk defa aşılı biber fidesi üretimine uygun anaçların geliştirilmesi hedefleniyor.
KÜRESEL VE YEREL DEĞERLENDİRMELER
Prof. Dr. Balkaya, 'Capsicum chinense' türünün dünyada yaygın olarak yetiştirilen beş biber türünden biri olduğunu ve özellikle Peru, Orta Amerika ve Guatemala kökenli olduğunu belirtti. Bu türün, Brezilya’da yaygın olarak yetiştirildiğini ve dünyadaki en acı biber türlerinden biri olduğunu vurgulayan Balkaya, seçilen genotiplerin düşük sıcaklığa ve hastalıklara dayanıklılık gibi özellikler taşıdığını ifade etti.
ANTALYA'DA VERİM VE KALİTE ÇALIŞMALARI
Proje kapsamında, Antalya’da bulunan yerli tohumculuk firması ile işbirliği yapılarak, yaz aylarında öne çıkan genotiplerin meyve verim potansiyelleri ve kalite özellikleri inceleniyor. Ayrıca, biyokimyasal analizlerle dayanıklılık düzeyleri belirlenerek biyoteknoloji bölümü ile ortak çalışmalar yürütülüyor.
YERLİ HİBRİT ÇEŞİTLERİN GELİŞTİRİLMESİ
Elde edilen genotiplerin kök yapıları incelenerek anaç potansiyelleri değerlendirilecek. Böylece, 'Capsicum chinense' genotiplerinden yerli hibrit çeşitler geliştirilerek yerli tohum sektörüne kazandırılması hedefleniyor. Projenin 1,5 yıl sonra tamamlanması planlanıyor ve bu sürecin sonunda elde edilen materyaller yerli tohum sektörüne katkı sağlayacak.
İHA
![](https://www.gazetegercek.com.tr/images/files/2024/06/6662ae24df69c.jpg)
![](https://www.gazetegercek.com.tr/images/files/2024/06/6662ae2e869d1.jpg)
İHA