Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ekonomik kriz önlemleri kapsamında Katma Değer Vergisi (KDV) oranları, tüm ürünlerde yüzde 8'den 10'a ve yüzde 18 olan ürünlerinde 20'ye çıktı. Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczanelerde 4 çeşit KDV oranlı ürün olduğunu ifade ederek, "Eczanelerimizde KDV'siz, yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 KDV'li ürünleri halka ulaştırıyoruz. Bu ürünlerden KDV'si olmayan ve yüzde 1 olanlarda bir artış olmadı. Eczanelerdeki yüzde 18 KDV'li ürünler ilaç harici ürünler krem, kolonya ve kozmetik ürünler yüzde 20'ye çıktı. Ancak yüzde 8 KDV ile sattığımız şampuan, dezenfektan, ıslak ya da kuru mendil gibi kategoriler yüzde 10'a değil yüzde 20'ye çıktı. Bu da vatandaş açısından yüzde 12'lik bir fiyat artışı demek. Bizim açımızdan bir şey değişmiyor. Çünkü buradaki fazladan aldığımız bedeli doğrudan devlete aktaracağız" diye konuştu.
HAYATİ İLAÇLARDA FİYAT ARTIŞI
Türkiye'de ilaçların bedelinin yüzde 90'a yakınını devletin ödediğini belirten Başkan Onur Ferhat Karacan, "Bu sebepten ilaçta KDV oranları artmayabilirdi. Fakat tansiyon, şeker ve kanser aklınıza hangi hastalık geliyorsa kullandığınız ilaçların tamamının KDV'si yüzde 8'den 10'a çıktı. Başım ağrıyor. Doktor ilaç yazdı. KDV'si yüzde 10'a çıktı. Kanser hastasıyım. 4'üncü evre ölebilirim. KDV'si yüzde 10'a çıktı" şeklinde konuştu.
ÇELİŞKİYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Vitamin gibi gıda takviyelerinin değil hayati önem arz eden ilaçların KDV'sinin artışını eleştiren Karacan, "Yatakta tedavi gören hastaların beslenme kullandığı tıbbi mamanın KDV'si yüzde 10 oldu. Ancak hayati önem arz etmeyen vitamin ve bebekler için gıda takviyeleri yüzde 1'de kaldı. Burada bir çelişki ortaya çıktı. Vitamin benzeri zorunlu olmayan gıda takviyeleri, ekmek ve makarna gibi gıda ruhsatı verildiği için o statüden faydalandı. Asıl bu ürünlerin KDV’si artmalı, ilaçların KDV'si düşmeliydi" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: