Kamudaki çalışanlar arasındaki maaş dengesizliğe dikkat çeken Eğitim-İş Samsun Şube eski Başkanı emekli fizik öğretmeni Rüstem Kara, "Kamu çalışanları arasındaki maaşlarla ilgili adaletsizliği düzelteceğiz diyen siyasi iktidar, yapacakları düzenlemelerle ilgili çalışmasını TBMM gündemine getirdi. Çok önemli bir sorunun çözümü için, düğmeye basıldığını görüyoruz. Umarım kamu çalışanlar arasında oluşan bu maaş farkları ve diğer ödemeleri de kapsayacak bir düzenleme yapılır. İkinci önemli sorun kamu işçi emeklisi ile memur emeklisi arasındaki büyük maaş farklarını neden bu kanun tasarısında göremiyoruz. “Eşit işe eşit ücret” kapsamında bir düzenleme neden bu kanun tasarısında yok?" diye konuştu.
ARADAKİ FARK DÜZELTİLMELİ
Rüstem Kara, geçmişte oluşturulan kamu işçisi ile memur arasında oluşturulan 2,6 kat maaş farklarını düzeltilmesinin başarılamadığını hatırlatarak, "2011 yılında 666 sayılı KHK, Recep Tayyip Erdoğan döneminde bir düzenleme yapılmış o düzenleme de sorunu çözememişti. Hatta öğretmenlerin eşdeğeri bulunamadığı gerekçesiyle sonuçsuz kalmış, öğretmenler kamunun diğer çalışanlarından yıllarca düşük maaş almıştır ve almaya devam etmektedir. Umarız bu sefer bu hatalardan dönülür. Bu maaş farkları kapatılırsa, sorun çözülmüş mü oluyor? Aynı işi masanın iki başında yapan insanlar arasında yaklaşık 30 yıldan beri önce 2,6 kat, 2011 den sonra ise 1,6 kat maaş ve emekli maaşı farklılıkları, bu iktidarın ivedilikle çözmesi gereken en önemli sorunudur. Yine kamu işçi emeklisi ile memur emeklisi arasında oluşan büyük maaş farkları aynı kapsamda değerlendirilerek çözülmelidir." şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU
Soruna çözüm önerileri getiren Rüstem Kara, "Yıllarca çalışırken, aldığımız düşük maaşlarımız ömrümüzün son günlerinde emekliliğimizde de devam etmesin diyoruz. Bu isteğimiz yeni meclis üyelerince dile getirilerek, TBMM’de yankılansın ve meclis bu sese kayıtsız kalmasın istiyoruz. Sorunun çözümü çok basit. Herkesin yaptığı iş, diploması ve görevi belli olduğuna göre, maaşlar eşitlenecek. Aynı durum, kamu işçi emeklisi ile memur emekliler arasında geçerli olduğuna göre, emekliler de derhal birinci düzenleme içine alınmalıdır. Toplu sözleşmelerin farklı tarihlerde yapılması ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı değişimler nedeniyle (seçim öncesi ve seçim sonrası gibi) farklı olabilmektedir. Bu nedenlerle, her iki grup için aynı tarihlerde, (aynı hafta veya aynı ay içinde) yapılmalıdır. Son söz, çalışanların ve emeklilerin arasındaki adaletsiz maaş ve ücret farkları düzeltilmelidir. Unutulmasın ki, 'Adalet mülkün temelidir'" diye konuştu.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: