Gri su olarak bilinen atık suların tuvalet, klozet ve pisuvar temizliğinde kullanılmasıyla, büyük yapıların su tüketiminde önemli bir azalma sağlanması amaçlanıyor.
TÜBİTAK Destekli "Lavabo Sularının Geri Dönüşümü" Projesi
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türkiye Çevre Haftası Atık Toplama Yarışması'nda birinci seçilen "Lavabo Sularının Geri Dönüşümü" projesi, Türkiye'nin dört bir yanında çevre dostu bir yaklaşımı tanıtmak için Cumhuriyet Meydanı'nda sergilendi. Projenin koordinatörü ve okulun tesisat ve iklimlendirme teknolojileri öğretmeni Mustafa Karagülmez, proje hakkında şunları söyledi:
Su Tasarrufunda Devrim Yaratan Bir Yaklaşım
Karagülmez, proje temelinde lavabo sularının ayrıştırılıp tuvalet temizliğinde kullanılmasının yer aldığını belirtti. Geleneksel sistemlerde lavabo sularının tuvalet sularıyla birleştirilerek atıldığını vurgulayan Karagülmez, bu projenin ise lavabo sularını ayrı bir depoda biriktirerek filtreleme işleminden geçirip tuvalet temizliğinde kullanılmasını sağladığını ifade etti.
Çevre Dostu Teknoloji: su tasarrufu ve Daha Temiz Bir Çevre
Karagülmez, projenin sadece su tasarrufu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda çevre kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağladığını vurguladı. Klozetlerde yaklaşık 9 litre su kullanıldığını hatırlatan Karagülmez, bu projenin bir kullanımda 9 litre su tasarrufu sağladığını belirtti. Büyük yapıların tesisatlarına uygulandığında ise günde binlerce litre su tasarrufu elde edilebileceğine dikkat çekti.
Kuraklık Tehlikesine Karşı Bir Çözüm
Karagülmez, küresel iklim değişikliği ve artan kuraklık tehlikesi karşısında bu tarz projelerin öneminin arttığını belirtti. Devletin bu tür çevre dostu sistemleri desteklemesi gerektiğini vurgulayan Karagülmez, "İklim değişikliklerinin olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman su tasarrufunun önemi çok daha öne çıkıyor." şeklinde konuştu.
AA
