Samsun’da okula yeni başlayan çocuğun okula alışması konusunda anne-babalara sakin kalmaları önerisinde bulunan Liv Hospital Samsun Sağlıklı Yaşam Danışma Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Ağlayabilir, zorlanabilir, şaşırabilir. Çocuğunuzun verdiği/vereceği tepkiler sizi zor durumda hissettirebilir. O gerginken siz sakinliğinizi korumayı seçin. O ağlıyorken anlayışlı olmayı seçip, sarılın” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARIN DUYGULARINI KÜÇÜMSEMEYİN'
Çocuğun kendini güvensiz hissetmesi durumunda “yanındayım” mesajının verilmesi gerektiğini belirten Uzm. Klnk. Psk. Öziç, şunları söyledi:“Çocuğunuzun öğretmeni ve arkadaşları ile bağ kurup temasta olmasını destekleyin. Okul içinin güvenli alana dönüşmesi adına izin verildiği zamanlarda ve sürelerde birlikte vakit geçirin. Duygularını küçümsemeyin ancak hayatının merkezi gibi de hissettirmeyin. Dinleyin, kendisini anladığınızı ifade edin. Kaygılarının azalacağını ve geçeceğini iletin.’’ dedi.
‘BAK YAPABİLİYORSUN… MESAJINI VERİN’
Öziç, tavsiyerine şöyle devam etti: ‘’Olumlu gerçekleştirdiği deneyimlerine dikkatini çekin. Sırasında oturuşu, belirli zaman okulda kalışını örnek vererek ‘bak yapabiliyorsun’ mesajını verin. Ne söylerseniz söyleyin, yine de tedirginse acele etmeyin, sakin kalın.” dedi.
Uzm. Klnk. Psk. Öziç, çocuğun 2 hafta boyunca yeteri kadar okula alışamadığı hatta kaygı ve korkularının arttığı gözlemlenirse, mutlaka uzman desteğinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek açıklamalarını sonlandırdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: