Samsun haber-Samsun Gastronomi Çalıştayı, Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda, alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmasını Samsun Vali Yardımcısı Vekili ve Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen yaptı.
GASTRONOMİ VE TURİZMİN ÖNEMİ
Cevdet Ertürkmen, konuşmasında turizmin önemine vurgu yaparak, “3 aylık bir süre içerisinde 17 ilçemizi gezdik. Bir keşif gezisi yaptık. İşletmeleri ziyaret ettik. Eylem gruplarının çalışmalarını inceledik ve bir eylem planını bu şekilde ortaya koyduk. Turizmle gelen misafirleri ağırlamak, onların gönlünü hoş tutmak ve burada bir damak zevki bırakarak geldikleri yere göndermek en önemli şey” dedi. Gastronominin sadece turizmde değil, birçok alanda önemli bir sektör olduğuna değinen Ertürkmen, “Gastronomi, Samsunlular ile misafirlerimizin kaynaşması, birbirlerini tanıması, kalıcı bağların ve dostlukların oluşması açısından aynı zamanda bir diplomasi aracıdır” ifadelerini kullandı.
AKADEMİK KATILIM VE SUNUMLAR
Çalıştaya, 8 farklı üniversiteden gelen akademisyenler katıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Prof. Dr. Muharrem Tuna, Doç. Dr. Ali Gücükoğlu, Dr. Selma Atabey, Dr. Yener Ogan, Dr. Fatma Sema Sekban, Dr. Cihan Canbolat, Öğr. Gör. Ali Şen ve Öğr. Gör. Dilek Coşan, çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirdi. Sunumların başlıkları arasında manda ürünleri, mübadele mutfağı, gastronomi rotaları, Samsun mutfağı-mimarisi, gastronomi-turizm, deniz ürünleri ve taş ocak mutfağı yer aldı.
SAMSUN GASTRONOMİSİNİN HEDEFLERİ
Ertürkmen, Samsun’un gastronomi alanında gelişmesi ve bu potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu çalıştayın hedeflerinden biri de Samsun gastronomisinde keşiflerin yapılması, reçetelerin sunulması ve ilimize ziyarete gelen misafirlerimize ikram edilmesidir” dedi. Ayrıca, gastronomi çalışmalarının literatüre girmesi amacıyla Türkiye'nin birçok yerinden akademisyenlerin Samsun'a davet edildiğini belirtti.
Program, sunumların ardından yapılan SWOT analizi ile sona erdi. Çalıştaya OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, kaymakamlar ve vali yardımcıları da katıldı. Çalıştayın sonuçlarının, Samsun’un gastronomi turizmine ve genel turizm potansiyeline katkı sağlaması bekleniyor.
İHA