Samsun Haber - Samsun'daki Kızılırmak Deltası'ndaki istilacı ve yabancı türler, Avrupa Birliği destekli proje kapsamında inceleniyor.
AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ ÇALIŞMA
Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası’nda, Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen "Karadeniz Delta Koruma Alanlarında İklim Değişikliği Etkilerinin Değerlendirilmesi" projesi devam ediyor. Proje kapsamında Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan'daki delta koruma alanlarında istilacı ve yabancı türler araştırılıyor. Bu türlerin ekosisteme etkileri ve iklim değişikliğine olan tepkileri değerlendirilecek.
GÖZLEM AĞI İLE KAPSAMLI ÇALIŞMA
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç, 2020 yılında başlayan projenin ikinci fazında, istilacı türlerin delta ekosistemi üzerindeki etkilerini analiz ettiklerini belirtti. Birinci fazda deltada gözlem ağı kurulduğunu ve halkın bu ağı kullanarak balık türlerini raporlayabildiğini aktaran Karakoç, ikinci fazda ise ekosistem servisleri üzerine odaklanıldığını ifade etti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DELTA HEDEFLENİYOR
Prof. Dr. Karakoç, projenin yalnızca istilacı türlerin zararlarına değil, bu türlerin ekosistem servislerine olan katkılarına da odaklandığını belirtti. Bölgedeki halkı bilinçlendirmek amacıyla eğitimler düzenleneceğini söyleyen Karakoç, “Deltanın bir bütün olarak hizmet verdiğini anlatmak ve sürdürülebilir bir delta oluşturmak istiyoruz” dedi.
KARADENİZ'DEKİ DİĞER DELTALAR DA İNCELENİYOR
Proje, Karadeniz sınır ötesi iş birliği çerçevesinde yürütülüyor. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan’daki deltalarla eş zamanlı olarak, hem balıkçılık hem de karasal ekosistemler üzerine çalışmalar yapılıyor. Tüm bu çalışmalar, istilacı türlerin varlığını ve ekosistem üzerindeki etkilerini bütüncül bir yaklaşımla ele alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: