Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 8 Nisan gecesinden itibaren Samsun’un iç ilçelerinde orta ve yer yer kuvvetli zirai don beklendiğini duyurdu. 11 Nisan sabahına kadar sürmesi öngörülen soğuk hava nedeniyle bağ, bahçe ve tarla sahiplerinin acil önlem alması istendi.
SAMSUN’UN İÇ KESİMLERİ İÇİN KRİTİK UYARI
MGM Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi’nin yayımladığı son değerlendirmeye göre, özellikle rakımı yüksek ve iç bölgelerde sıcaklıkların gece saatlerinde sıfırın altına düşmesi bekleniyor.
Uzmanlar, don riskinin çarşamba gecesi başlayıp cumartesi sabahına kadar etkili olabileceğini belirtiyor.
SICAKLIKLAR EKSİ DERECELERE İNECEK
Yapılan sınıflandırmaya göre:
Hafif don: 0 ile -2,2 derece
Orta kuvvette don: -2,2 ile -4,4 derece
Kuvvetli don: -4,4 derecenin altı
Samsun’un iç kesimlerinde yer yer orta ve kuvvetli don seviyelerinin görülebileceği ifade edildi.
ÜRETİCİLER NEDEN TEDBİRLİ OLMALI?
Nisan ayı, birçok meyve ağacının çiçek açtığı ve tarımsal üretimde hassas bir döneme girildiği süreç olarak biliniyor. Bu dönemde yaşanacak ani sıcaklık düşüşleri; fındık, meyve ağaçları ve erken ekilen ürünlerde ciddi verim kaybına yol açabiliyor.
Yetkililer, özellikle gece saatlerinde sulama, örtüleme ve koruyucu önlemlerin alınmasını; çiftçilerin resmi meteorolojik duyuruları yakından takip etmesini öneriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: