Savaşın Büyüttüğü Çocuk Abdullah
Türk toplumundan mültecilere yönelik ağır tepkiler gelirken Samsun'da yaşayan Afgan bir aile çöp toplayarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor
Onlara yaşatılan zulüm, insanlık tarihinin en kanlı toplama kamplarını aratmayacak büyüklükte. Ülkeleri yangın yeri. Yürekleri de öyle. Ülkelerinden uzakta dilini bilmedikleri bir ülkede yaşam mücadelesi. Aralarında Türkçe bilenler çok az. Bu yüzden dertlerini anlatmakta oldukça zorlanıyorlar. Yokluğa, sefalete bir de 'dilsizlik' ekleniyor. Eski Adliye yakınında objektiflerimize takılan bu görüntü yürekleri parçaladı. Oyun oynaması gereken yaşta babası ile çöp toplamak zorunda kalan Afganlı Abdullah. Henüz 9 yaşında. Küçücük bedeni ile çöp toplama aracını omuzlamış, evde bekleyen ailesi için babası ile yollara koyulmuş.
DOKTOR OLMAK İSTİYORUM
Küçücük bedeni ile çöp arabasını omuzlayan Abdullah Türkçe'yi iyice öğrenmiş. İlkokul 2. sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen Abdullah, büyüdüğünde doktor olmak istediğini söyledi. Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Abdullah, "Okuldaki Türk arkadaşlarım bana çok iyi davranıyorlar. Onları çok seviyorum. Okula gitmediğim zamanlarda babama yardım ediyorum" dedi. Afganistan'daki savaştan ailesiyle birlikte kaçarak Türkiye’ye sığınmış Feyz Muhammed. 3 çocuğu var. Türkçesini oldukça ilerletmiş ve ailesini çöplerden atık maddeler toplayarak geçindirmeye çalışıyor.
DİLENMEKTENSE ÇÖP TOPLARIM
Oğlu ile ailesini geçindirmek için yollara koyulan Feyz Muhammed 2 yıl önce Afganistan'dan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Çöp konteynırlarından gün boyu atık plastik, karton, kağıt toplayarak 30-35 lira para kazandıklarını söyleyen Muhammed, "İşim yok. Devletten hiçbir yardım almıyoruz. Ailem için bu işi yapmak zorundayım. Dilenmektense çöp toplarım, ailemi geçindirdim" diye konuştu. ‘Savaş bitince dönecek misin?’ diye sorduğumuz Muhammed, 'Dönmeyeceğim. Savaş ülkeyi bitirdi. Hiçbir şey kalmadı’ dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: