Anadolu’nun kuraklık tehdidi altında olduğunu kaydeden CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, hükümete görev çağrısı yaptı. Zeybek, kuraklığın kader olmaktan çıkartılması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
‘BOŞA AKITILMASI ÖNLENMELİDİR’
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “Sulamada akarsu kaynağımız verimli kullanılabilmesi için altyapılarının yeterli olması ile mümkün olacaktır. Sulamada kapalı sisteme geçilmesi, yağmurlama veya damlama yöntemlerinin kullanılmasına yatırımlar yapılmalıdır. Kuraklık, dünyada önemli bir tehlike olarak görülmekte, gelişmiş ülkeler su kaynaklarının verimli kullanılması için gerekli tedbirleri almaktadır. Kuraklık tehlikesine karşı yetkilileri uyarıyorum. Su kaynaklarımızın doğru kullanılması için gerekli yatırımlar vakit geçirilmeden yapılmalıdır. Suya yapılan yatırımlar insanlığın geleceğine yapılan yatırımlar olarak görülmelidir. Karadeniz’e dökülen su kaynaklarının baraj ve gölet altyapıları yapılarak suların denize boşa akıtılmamalıdır. Bu sular altyapı çalışmaları yapılarak Anadolu’daki arazilerle buluşturulmalıdır. Diğer bölgelerdeki sularında önlemler alınarak tarım arazileri ile buluşturulmalı sağlanmalıdır. Samsun sınırları içerisindeki Yeşilırmak, Kızılırmak nehirlerinin suları dahi; Çarşamba, Bafra ve çevredeki tarım arazileri sulanmadan denize boşa akıtılması önlenmelidir. Tarım arazilerindeki su kullanımı yatırımları yapılmalıdır. Kuraklık su kaynaklarımızın varlığı ile kader olmaktan çıkarılmalıdır” diye konuştu.
‘FİYATLAR YETERSİZ KALMIŞTIR’
Kemal Zeybek, “Tarım Bakanı Pakdemirli taban fiyat açıklaması yapıyor. Neye göre taban fiyat açıklıyorsunuz? Geçen yıllarda tarımdaki girdi fiyatlarında yaşanan artışları dikkate aldınız mı? Gübrede, tohumda, ilaçta fiyatlar yüzde, yüz artış gösterirken. Arpa ve buğdayda bakanlığın açıklamış olduğu fiyatların yeterli olmadığını ve piyasa fiyatlarının daha yükseklerde seyrettiği görülüyor. TMO’un bu yıl açıklamış olduğu taban fiyatlardan ürün alma imkânı yoktur. TMO stoklarında bulunan; arpa, buğdayın un fabrikaları ve yem fabrikaları tarafından alınarak kapatılmaktadır. Kuraklık ve üreticiye gerekli desteklerin verilmemesi sonucunda ülkemizde yeterli tahıl üretiminin yaptırılmadığını görüyoruz. Dünya piyasalarında tırmanışta olan tahıl ürünlerinin vakit geçirilmeden gerekli bağlantılar yapılarak gerekli tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu. Tolga BİRGÜCÜ
Yorumlar
Kalan Karakter: