Dr. Selim Bıyık, arıların sunduğu bal, polen ve propolisin şifa kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca, bu ürünlerin ekonomik değerinin ve dünya ekonomisine katkısının önemine dikkat çekti.
Bıyık, bal arılarının bitkilerin sürdürülebilirliği ve tozlaşması üzerindeki etkisine değindi. Bal arılarının, dünya ekonomisine ciddi katkılar sağladığını ve kendi ürünlerinden daha yüksek oranda tozlaşma ile ekonomik değer yarattığını belirtti. Sera yetiştiriciliğinde bal arılarının tozlaşma faaliyetinde kullanıldığını ifade eden Bıyık, bu uygulamanın ticari seracılıkta yaygın olduğunu ve açık alanlarda da tarımsal üretimde kullanıldığını aktardı.
KOLONİ ÖLÜMLERİNDEKİ ARTIŞ VE SEBEPLERİ
Bıyık, bal arılarında yaşanan koloni ölümlerinin artışına ve sebeplerine değindi. Bunlar arasında Varroa akarı, viral hastalıklar, çevre kirliliği, kimyasal ilaçlar ve küresel ısınmanın rolü olduğunu belirtti. Koloni ölümlerinin engellenmesinin kesin bir yolunun bulunamadığını belirten Bıyık, bal arılarının tozlaşma faaliyeti üzerindeki etkisinin, besin zincirinin ve doğal floranın sürdürülebilirliği için kritik olduğunu vurguladı. Son 60-70 yılda dünya genelinde koloni sayısının arttığını ve Türkiye'de de son 15 yılda önemli bir artış yaşandığını belirten Bıyık, bu durumun Türkiye'deki bal rekoltesini artırdığını ifade etti.
AA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 04 Nisan 2024 - 11:10
Tarım için bal arıları kritik rol oynuyor
OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Dr. Selim Bıyık, bal arılarının tarımdaki önemini vurguladı
SAMSUN HABER
04 Nisan 2024 - 11:10