Yazılı bir açıklama yapan Usta, “Taban fiyatı 16,50 TL olarak açıklanan fındığın 17 TL'nin üzerinde satılması gereken 52 randımanı 14 TL'nin altına inmiş durumda. Çiftçinin borç ödemeleri fırsat bilinip düşük fiyatla yine emekler sömürülüyor. TMO, alım işlemlerini hızlandırmalı ve buna fırsat vermemeli. Üretici, alım noktalarının, ekip sayılarının ve günlük alım tonajlarının arttırılmasını istiyor. TMO ödemelerinin olabildiğince öne çekilmesi ve çiftçinin ekim, kasım ayı borçlarının aralık sonuna ertelenmesi gibi tedbirlerin de alınması gerekiyor. Aksi halde yine zarar...” dedi.
ÖNCELİK TANINMALI
Salıpazarı, Terme ve Ayvacık’a pozitif ayrımcılık çağrısı yapan Usta, “Salıpazarı, Terme ve Ayvacık ilçelerindeki üretici, afet sonucu mağduriyetlerinin giderilmesi için TMO'dan pozitif ayrımcılık bekliyor. Afetten etkilenen üreticilerin fındıklarına, rutubet konusunda, buruşuk ve bozuk iç oranlarında bir miktar tolerans gösterilmesi gerekir” diye konuştu.
ÇELTİK FİYATLARI AÇIKLANMALI
Çeltik fiyatlarının da bir an önce açıklamasını gerektiğine vurgu yapan Usta, “Fındıkta olduğu gibi çeltik üreticisi de hasat öncesi 2019 yılı taban fiyatlarının açıklanmasını bekliyor. TMO, girdi fiyatlarındaki artışı da göz önünde bulundurarak üreticinin mağduriyet yaşamayacağı makul bir fiyat açıklamalıdır. Patateste, soğanda gösterilen kararlılık, fındık başta olmak üzere diğer ürünlerden esirgenmemeli, stokçulara, emek sömürerek para kazananlara fırsat verilmemelidir” dedi.
HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: