Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gece, katıldığı canlı yayında TMO’nun fındıklarını açıkladı. Buna göre, levant kalite kabuklu fındığın kilosu 26,5 TL, Giresun fındığının kilosu 27 TL olarak belirlendi. İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, yeni açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirdi.
‘ÜRETİCİ MEMNUN OLMADI’
Sosyal medya hesaplarından videoyla açıklamalarda bulunan Erhan Usta, “Bu fiyat fındık üreticisini memnun eden bir fiyat değildir. Bu fiyat İtalyan firmaları memnun edecek bir fiyat olmuştur. Bugün fındık maliyetleri ortadadır. Geçen yıldan bu yana fındıkta kullanılan ilaç gibi, gübre gibi maddelerde yüzde 200’e yakın fiyat artışı varken; toplam fiyatlar da geçen yıla göre en az yüzde 30 artmışken; kurdaki artış da yüzde 30’un üzerindeyken fındığa yüzde 20’lik bir artış vermek, Türk çiftçisinin aklıyla alay etmektir. Yine fındığın kaymağını yabancılar yiyecektir” diye konuştu. Usta, Tarım Bakanlığı’nın rekolte tahminlerine göre fındık üretiminin geçen yıla göre azaldığının görüldüğünü fakat araya ihracatçıların girdiğini, rekolteyle oynandığını ve fındık rekoltesinin yüksek gösterilerek fiyatın düşük tutulmaya çalışıldığını söyledi.
CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI
“Bu verilen fiyatlar da zaten hiçbir zaman çiftçinin eline geçen fiyatlar olmuyor. Piyasa fiyatı bunun daha da altında kalacaktır. Dolayısıyla fındık üreticisi mağdur olacaktır” diyen Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şöyle çağrıda bulundu: “Biz buradan Cumhurbaşkanına çağrı yapıyoruz: Bu fiyatlar düzeltilmelidir. Açıklanan fiyatlar üreticiyi mağdur eden fiyatlardır. Ayrıca TMO mutlak surette, bütün yıl boyunca alıcı olarak piyasada bulunmak durumundadır. Aksi durumda yurtiçindeki fiyatların bu fiyatların çok altında kalmaktadır.”
HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: