Türkiye'nin ikinci Çukurova’sı olarak bilenen Bafra Ovası’nda ilk yerli kavun ve karpuz hasadı üreticiler tarafından gerçekleştiriliyor. Bafra'nın yakın ve yüksek mahallerinde üreticiler tarafından üretilen yerli kavun ve karpuz Samsun Büyükşehir Bafra Hali’nde ve tezgahlarda yerini yavaş yavaş almaya başladı. Bafra Ovası'nda geçen yıla göre bu yıl da kavun ve karpuz ekiminde yüzde 45 civarında bir artış yaşanırken, bu yıl nisan ayında örtü altı olarak 17 bin dekar alanda karpuz, 13 bin dekar alanda da kavun yetiştirildiği yapıldı.
KAVUN YÜZ GÜLDÜRECEK GİBİ
Bafra’nın Karpuzlu Mahallesi’nde komisyonculuk ve üreticilik yapan Turgay Aydın, “Bu yıl 25. dönüm karpuz, 20 dönüm de kavun üretimi yaptık. Kavun üç yıldır üreticiye zarar değil para kazandırıyor ama karpuz üreticisine de zarar ettiriyor. Bu yıl Bafra’da yaz mevsiminin normal sıcakların üzerinde olmasından dolayı kavun ve karpuzun daha güzel ve tatlı. Geçen sezon kavunun hal çıkış fiyatı 1.20 kuruş ile 1 TL arasında seyretti; yani üreticisini üzmedi, para kazandırdı. Karpuz ise sezonu çok iyi açarak 80 kuruştan başlayıp 10 kuruşa kadar inerek, üreticisine zarar ettirmişti. Bu yıl ise kavunun ve karpuzun tarlalardan piyasaya daha yeni çıkmasına rağmen hal çıkış fiyatları; kavunda 1.70 kuruş ile 1.80 kuruş arası, karpuzda ise 50 kuruş ile 60 kuruş arasında. Pazarda ise yerli kavunun kilosu 2,5-3 TL'den yerli karpuzun kilosu ise 1.50 kuruştan satılıyor. Bu yıl yine kavun, üreticinin yüzünü güldürecek gibi görünüyor ama karpuz için aynı şeyi şu anda söylemek zor” diye konuştu.
Ekonomi
05 Temmuz 2018 - 09:41
Yerli kavun ve karpuz tezgaha indi
Samsun’un Bafra Ovası’nda nisan ayı içerinde 30 bin dekar üzerine örtü altı ekimi yapılan yerli karpuz ve kavunun hasadı üreticiler tarafından yapılmaya başlandı
Ekonomi
05 Temmuz 2018 - 09:41