Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım fiyatlarını duyurdu. Erdoğan, levant kalite kabuklu fındığın kilosunun 26,5 TL ve Giresun fındığının kilosunun ise olarak belirlendiğini açıkladı. Karar üzerine Gazete Gerçek’e değerlendirmede bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, rakamların tahminleri doğrultusunda açıklandığını kaydederken, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, rakamları üreticiye hakaret olarak değerlendirdi. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise rakamların Ziraat Odalarının ve üreticinin beklentileri altında olduğunu söyledi.
ÇOBANCI: BEKLEDİĞİMİZ SONUCU ALDIK
TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Hasan Çobancı, “Fındık maliyeti üzerinden yaptığımız hesaplamaların ardından geçtiğimiz haftaki basın açıklamamızda, “1 kilo fındığın maliyeti 20,45 TL olup, bu maliyete yüzde 30 çiftçi karı eklendiğinde fındık fiyatı 26,5 TL/kg yapmakta. Bu duruma göre açıklanacak taban fiyat 27-30 TL/kg bandında olmalı ama asla 26 TL’nin altında kalmamalıdır. Bu üründen ekmek yiyen ve ortalama 14-15 dönüm arazide fındık tarımı ile geçindiren fındık üreticisi enflasyona ezdirilmemeli” demiştik. 27-30 lira arasında beklentimiz vardı. Düşüncemiz fiyatın 27 liranın altına düşmemesi şeklindeydi. Beklediğimiz sonucu almış olduk yani karar beklediğimiz gibi verildi. Rakamların üreticimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz” diye konuştu.
ERGÜN: ÜRETİCİ DEĞİL, BİRLİKLER KAZANDI
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Açıklanan rakamlar, biz Ziraat Odaları’nı memnun etmemiştir, fiyatlar beklentimizin altındadır. Hatırlanacağı üzere Rekolte Tahmin Komisyonu’nda da yer alan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, belirlenen rekolteyi kabul etmemiş ve rekoltenin 815 bin 336 ton olacağını ilan etmişti ve diğer birliklerden destek görmüştü. İhracatçı birliklerinin bu çıkışının ardından bakanlık tarafından Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gönderilen bir yazıyla, ikinci bir rekolte tahmin çalışması yapılması istendi. İşte her şey burada oldu. Yani çiftçi değil ihracatçılar birlikleri kazanmış oldu. 26,5 TL’lik rakama baktığımızda, yarın tüccar ayağını gere gere fındık alımı yapacağını görüyoruz. Ancak yine de Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.
AVCI: ÜRETİCİYE YAPILMIŞ BİR HAKARETTİR
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise “Türkiye’de tarım maliyetlerindeki artışlar, üreticiyi zorlamaya devam ediyor. Zorlu şartlar altında üretilen ürünlerin değer görmemesi ise üreticiyi daha da umutsuzluğa sürüklüyor. Bu bağlamda Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna açıkladığı fındık fiyatları, Karadeniz’deki fındık üreticisinin beklentisini karşılamamakla beraber, emeğinin karşılığını bulamayacakları noktasında umutsuzluğa sevk etmiştir. Bugün maliyeti 23.85 lira olan fındığa 26,5-27 lira değer biçmek üreticiye yapılmış bir hakarettir. Üretici memnun değildir. Ziraat Odası başkanı olarak, bu fiyatı kesinlikle kabul etmemektedir” ifadelerini kullandı.
Tolga BİRGÜCÜ
Yorumlar
Kalan Karakter: