1 Eylül’de başlayan av sezonu devam ederken, Karadeniz’de avlanan balık miktarının her geçen gün azalması balık fiyatlarına da yansıdı. Vatandaşlar havaların soğumasıyla birlikte balık fiyatlarının düşmesini beklerken, bu kez de olumsuz hava şartları nedeniyle balıkçılar denize açılamayınca balık fiyatları yükseldi. Üç büyük ilin hal fiyatlarına göre; İstanbul’da çipura 26 TL’ye 4’lü palamudun tanesi ise 25 TL’ye satılıyor. Ankara’da Marmara hamsisinin kilogram fiyatı 12-25 TL arasında değişirken, İzmir’de donuk hamsinin kilogramı 9 TL’den lüferin kilogramı ise 80 TL’den satılıyor.
SEZON ERKEN BİTEBİLİR
Samsun’da balıkçı tezgahlarını barbun, mezgit ve istavrit süslerken, tezgahlardaki en ucuz balık az yakalanmasına rağmen yine hamsi oldu. Balık avının azalması ve fiyatlardaki artış, hem balıkçıları hem de vatandaşları memnun etmedi. Balıkçılar ise sezonun erken biteceğini belirterek, şimdiden kara kara düşünmeye başladı.
HAMSİ KAYBOLDU
Samsunlu Balıkçı Yılmaz Bulut, bu yıl avlanan balık miktarında azalma olduğunu söyleyerek, “Denizden balık çıkmıyor. Çıkan balıklar da müşteriye pahalı geliyor. Çiftlik balıkları olmasa tezgahta balık olmayacak. Mezgitin kilosu 40, barbunun kilosu 60 TL, çupra ve levrek 40 TL, kötek 60 TL, istavrit ve tirsi kilo 20 TL. Taze hamsi 20 gündür yok. Buzhane hamsisinin kilosu 15 TL. Fiyatlar çok yüksek. Sezon hızlı başladı ama çabuk bitiyor diyebiliriz. Bu fiyatlarla her insanın balık yeme şansı yok. Balık fiyatlarını soruyorlar ama almıyorlar. Fiyatların bundan sonra düşeceğini zannetmiyorum” dedi.
Sözcü
Ekonomi
05 Ocak 2020 - 18:39
Balık neden bu kadar pahalı?
Karadeniz'de avlanan balık miktarının giderek azalması ve olumsuz hava şartları tezgahlardaki fiyatlara da yansıdı. Balıkçılar vatandaşların balık fiyatlarını öğrendikten sonra almaktan vazgeçtiklerini söylerken, çoğu kişi de balık fiyatlarının yüksekliğinden yakındı. Balıkçılar fırtınadan dolayı ağ atamıyor, fiyatlar el yakıyor
Ekonomi
05 Ocak 2020 - 18:39