2025'in ilk yarısında geçerli olacak en düşük emekli aylığında, yasal zam dışında iyileştirme yapılacak. En düşük emekli maaşının enflasyon oranının altında kalmaması için 12 bin 500 lira olan emekli taban aylığının sene sonunda altı aylık değil yıllık enflasyon farkı kadar artırılması için çalışmalara başlandı.
YÜZDE 10’LUK İYİLEŞTİRME YAPILACAK
En düşük emekli aylığının öne çıkan ilk senaryo, sene sonu enflasyonun yüzde 40 ve civarında gelmesi üzerine kurulu. Bu senaryoya göre emekli taban aylığı 17 bin 500 lira olacak. Diğer senaryo ise en düşük emekli aylığına, altı aylık enflasyon farkının yanı sıra 10 puanlık iyileştirme yapılacak. Bu durumda örneğin sene sonu enflasyonu yüzde 20 çıkarsa bu rakamın üzerine yüzde 10'luk iyileştirme yapılacak. Bu durumda emekli taban maşına yüzde 30 zam gelecek. En düşük emekli aylığı 2025 yılında 16 bin 250 lira olacak.
EMEKLİ AYLIKLARINA ENFLASYON ETKİSİ
Bu formüle göre, 6 aylık enflasyon yüzde 20 gelirse bu rakam, taban aylıklar için sene sonu enflasyonuna tamamlanacak. Sene sonu enflasyonun yüzde 40 gelmesi halinde yüzde 20'lik zam en düşük emekli aylığı için yüzde 40'a kadar yükseltilecek. Sene sonu enflasyonun yüzde 41 gelmesi bekleniyor.
EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN YENİ DÜZENLEME
İyileştirmenin sadece taban seviyeden emekli aylığı alan 6 milyon emekliyi kapsayacağı ifade edildi. Buna göre, sene sonunda altı aylık enflasyon farkının yüzde 20 çıkması halinde, yıllık enflasyon nispetinde sadece en düşük emekli aylığı olan 12 bin 500 lira üzerine 'tamamlayıcı' iyileştirme yapılacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: