Bu yıl ikincisi düzenlenen Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali’nin fikir öncüsü Dilek Genç, bu tür festivallerin Ege ve Akdeniz’de yıllardır yapıldığını belirtiyor ve ekliyor: 'Biz gönüllülüğe dayanan bir festival düzenledik. Kadınlarımız evlerinde pişirdikleri yemekleri kendilerinden ücret alınmayan stantlarda tanıttılar. Alaçatı Ot Festivali’nde bizimkinden farklı bir şey yok. Bizim ot yemeklerimiz onlarındakinden daha lezzetli!’
Karadeniz’de çoğu evin mutfağında bölgede yetişen otlardan yemekler pişirilir. Ancak talep edilmediğinden olsa gerek kentin pek çok restoranı Karadeniz’in zengin ot menüsüne sahip değildir. Samsun’da 3 dönemdir Turizmciler Derneği Başkanlığı görevini sürdüren, bir taraftan da uzun yılladır restoran işleten Dilek Genç, ot yönünden en az Ege ve Akdeniz kadar zengin olan Karadeniz’de ‘neden ot yemekleri festivali olmasın’ düşüncesiyle attığı fikir sonrasında bu yıl Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali’nin ikincisi de düzenlendi. Turizme katkı sağlanmasının yanı sıra ülke ekonomisine de canlılık getirmesi hedeflenen festivalde ilk kayda değer adımların atıldığını dile getiren Genç, bu yıl ilk kez bir tur kafilesinin festivali ziyaret ettiğini aktardı. Yine bu yıl 8 turizm acentesinden yetkililerin festivale katılarak keşif yaptığını sözlerine ekledi.
ÖNÜMÜZDEKİ SENE DAHA KALABALIK OLUR
Aşçılar Federasyonu’ndan 55 şefin ve ünlü blog yazarlarının katıldığı festivalde önümüzdeki sene itibariyle patlama yaşanmasını beklediklerini ifade eden Genç, 'Bu yıl Giresun ve Ordu illerinden yöresel ot yemekleriyle katılanlar oldu. Amasya’dan da istek oldu. Ancak onlar seneye katılabilecek. Biz zaten festivalin Sadece Samsun yerelinde kalmasını istemiyoruz. İlerleyen yıllarda tüm Karadeniz’i kapsayacak şekilde birçok şehirde eş zamanlı yapmayı planlıyoruz’ dedi.
ALAÇATI FESTİVALİ BİZİMKİNDEN FARKLI DEĞİL
5 gün süren festival kapsamında kadınların evde pişirdikleri yöresel ot yemeklerini kurulan stantlarda tanıtıldığını söyleyen Genç, 'Bu işten en çok kadınlarımız memnun kaldı. Çünkü festivalin amacı gönüllülük esasına dayanıyordu. Festivalin tüm masrafları ortakları tarafından karşılandığı gibi bir kar beklentimiz de olmadı. Festivaldeki hedefimiz turizme katkı sağlamak için tanıtım yapmak. Ancak kadınlar burada kendileri hazırladıkları yemekleri sattılar. Ve çok da memnun kaldılar. Bugün Samsun’da 1658 çeşit ot yetişiyor. Ege ve Akdeniz’de yapılan festivallerde de aynı şeyler oluyor. Alaçatı Ot Festivali’nde bizimkinden farklı bir şey yok! Lezzetse bizim yemeklerimiz daha lezzetli’ diye konuştu.
FESTİVAL AMACINA ULAŞTI
Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Turizmciler Derneği, Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği işbirliğiyle düzenlenen festivali Türk Hava Yolları, Samsun Sheraton Grand Hotel ve Metro Holding’in desteklediğini söyleyen Genç, 'Büyük kuruluşlar festivali desteklemek için kendileri bizzat bizimle irtibata geçti. Bu da bize doğru bir iş yaptığımızı göstererek güç kattı. Geçen yıl 67 olan stant sayısını bu yıl 100’e çıkardık. Önümüzdeki yıl stant sayısında patlama yaşanmasını bekliyoruz. Yine bu yıl başlayan tur ziyaretlerinde de önümüzdeki yıl itibariyle artış bekliyoruz. Buraya gelen insanların konaklayarak farklı alanlarda yapacakları alışverişlerle ve evlerine döndüklerinde yapacakları olumlu yorumlarla tanıttıklarında, festival de asıl amacına ulaşmış olacaktır’ dedi.
Gülsüm ATİK
Güncel
14 Haziran 2016 - 14:00
Gönüllülükle Yapılan Festival Lezzeti De Beraberinde Getirdi
Bu yıl ikincisi düzenlenen Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali’nin fikir öncüsü Dilek Genç, bu tür festivallerin Ege ve Akdeniz’de yıllardır yapıldığını belirtiyor ve ekliyor: 'Biz gönüllülüğe dayanan bir festival düzenledik. Kadınlarımız evlerinde pişirdikleri yemekleri kendilerinden ücret alınmayan stantlarda tanıttılar. Alaçatı Ot Festivali’nde bizimkinden farklı bir şey yok. Bizim ot yemeklerimiz onlarındakinden daha lezzetli!’
Güncel
14 Haziran 2016 - 14:00