Merkez Bankası, Ekim ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Kurul, enflasyonun ana eğilimindeki artışa ve yurt içi talebin yavaşlamasına dikkat çekti. Karar, piyasalar tarafından yakından takip edildi.
ENFLASYONDAKİ İYİLEŞMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ
Merkez Bankası, yaptığı açıklamada Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde bir miktar artış yaşandığını belirtti. Üçüncü çeyrek verilerine göre, yurt içi talepteki yavaşlama eğilimi, enflasyondaki düşüşe katkı sağlamaktadır. Temel mal enflasyonu düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise yılın son çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak, enflasyonun iyileşme hızına dair belirsizliğin arttığı vurgulandı.
DEZENFLASYON SÜRECİ VURGUSU
Merkez Bankası, para politikasındaki sıkı duruşunu sürdüreceğini belirterek, Türk lirasında reel değerlenme ve yurt içi talepte dengelenme sayesinde enflasyonun ana eğiliminin düşmesini hedeflediklerini açıkladı. Kurul, aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası uygulamasına devam edileceğini duyurdu. Enflasyonda olası bir bozulma halinde ise para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı ifade edildi.
PARASAL AKTARIM VE LİKİDİTE KOŞULLARI YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
Kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmeyen gelişmeler karşısında ilave makroihtiyati adımların gündeme gelebileceğini belirten Merkez Bankası, likidite koşullarının yakından izlendiğini ve sterilizasyon araçlarının aktif bir şekilde kullanılacağını kaydetti. Bu adımların, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlamak amacıyla atılacağı ifade edildi.
VERİ ODAKLI VE ŞEFFAF POLİTİKA SÜRECEK
Merkez Bankası, kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alındığını belirterek, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla elindeki tüm araçları kullanacağını yineledi. PPK toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı da duyuruldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: