Samsun haber - Samsun'un Bafra ilçesinde, İkinci Çukurova olarak bilinen Bafra Ovası'nda bu yıl 155 bin dönüm yazlık ürün ekildi. Bu alanın 13 bin dönümü karpuz ve 9 bin dönümü kavun üretimine ayrıldı.
Verimli topraklara sahip olan Bafra Ovası'nda geçen seneye kıyasla karpuz ve kavun ekiminde artış gözlemlendi. Verilere göre, bu yıl karpuz ekimi yapan üreticiler dönüm başına yaklaşık 8 ton ürün elde ederken, kavun eken üreticiler ise dönüm başına 5 ton ürün alacaklar.
SİYAH KARPUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bafra'ya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Türbe Mahallesi'ndeki genç girişimci üretici Samet Çelik, bu yıl yaklaşık 20 dönüme siyah karpuz (Kara Elmas) ve ala karpuz ekimi gerçekleştirdi. Çelik, mayıs ayında üzerine örtü altı yaptıkları siyah karpuz ve ala karpuzun, haziran ayı içinde hasat ettiklerini belirterek nu karpuzların güneş ve hava ile temas halinde büyüyüp tatlanacağını söyledi.
FİYATLAR NASIL OLUR?
Geçen sene karpuzun hale toptan 5 liradan satıldığını ve tarlada kabala satışların 25 bin ile 50 bin lira arasında değiştiğini belirten Çelik, bu yıl ise tarlada kabala başı karpuz maliyetinin 20 bin ile 25 bin lira arasında olduğunu, kabala almak isteyenlerin ise verimlilik ve kaliteye göre 35 bin ile 50 bin lira arasında bir fiyat ödeyeceklerini ifade etti. Üreticisi Çelik, hal çıkışı fiyatlarının ise 8 lira ile 10 lira arasında beklendiğini ve bu fiyatların üreticiyi memnun edeceğini vurguladı.
HASAT ZAMANI VE PAZAR FİYATLARI
Çelik, şu an yeni örtü altından çıkardıkları siyah karpuz ve ala karpuzun hasat zamanının 20 Temmuz itibarıyla tezgahlarda yerini alacağını belirtti. Bu yıl da verimli topraklara sahip olan ovada, başta karpuz ve kavun olmak üzere bolluk olduğunu ve bu bolluğun ekonomik koşullar zorlanmadan insanlara yansımasını umduğunu söyleyen Çelik, geçen sene pazarda vatandaşların kilosunu 5 ile 10 liradan aldığı karpuzun bu yıl 10-13 lira arasında, hava şartlarının sıcak olması durumunda ise 15 liraya kadar yükselebileceğini ekledi.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI
Çelik, girdi fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 100 arttığını ve zor şartlar altında üretim yaptıklarını belirtti. Başta mazot olmak üzere, gübre, ilaç, tohum, fide ve işçi giderlerinin maliyetlerinin arttığını ve bu durumun üreticiyi zorladığını ifade eden Çelik, üretici olarak yalnız bırakıldıklarını ve yetkililerin mazot, gübre, ilaç, tohum ve fide konusunda kalıcı adımlar atmadığını söyledi. Çelik, yıllardır üzerlerindeki bu yükün hafifletilmediğini ve üreticilerin dayanma gücünün sınırlarında olduğunu belirterek, yetkililerin tarım adına keskin ve radikal kararlar alması gerektiğini, aksi takdirde üretimin durma noktasına gelebileceğini vurguladı.
Ebubekir YILMAZ
Ebubekir YILMAZ