Proje, zemin yapısı, litoloji, dere yatakları ve kıyı dolguları gibi faktörleri kullanarak Atakum ilçesinin deprem duyarlılık durumunu değerlendirdi.
Doç. Dr. Muhammet Bahadır, yaptıkları çalışmanın sonuçlarını paylaşarak, Atakum ilçesinin tamamında deprem duyarlılığı tespit ettiklerini ve özellikle sahil bandının birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski taşıdığını belirtti. Abdullah Gül Bulvarı'ndan sahil kesimine kadar olan kıyı şeridinin özellikle riskli olduğunu vurgulayan Bahadır, yapılan analizler sonucunda Atakum nüfusunun yüzde 80'inin yüksek ve çok yüksek riskli alanlarda yaşadığını ifade etti.
Ayrıca, İlkadım ilçesinde yamaçların etek kesimleri, Cumhuriyet Meydanı ve sahile kadar olan bölgelerin de yüksek deprem riski taşıdığına dikkat çekti. Bahadır, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu ve binaların depreme dayanıklı olması gerektiğini vurgulayarak, "Deprem öldürmez, bina öldürür." sözüyle insanların binalarının güvenliğine odaklanmaları gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Bahadır, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra deprem riski yüksek bölgelere dikkatin çekilmesi gerektiğini söyleyerek, vatandaşların evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini ve kamusal kurumların yönetmeliklere uygun yapılaşma ve kentsel dönüşüm konusunda önemli adımlar atması gerektiğini vurguladı. Son olarak, depremle yaşamanın öğrenilmesinin önemine değinerek, devletin başlattığı kentsel dönüşüme destek olunması çağrısında bulundu.
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 11 Ocak 2024 - 13:39
Samsun'da deprem bekleniyor mu?
Samsun'un Atakum ilçesi için yapılan deprem uyarısı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır tarafından yönetilen "Atakum Deprem Acil Afet Durum Bilgi Sistemi" Projesi'nde gerçekleştirilen analizlere dayanıyor.
SAMSUN HABER
11 Ocak 2024 - 13:39
İlginizi Çekebilir