Başkan Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 38 seviyesinin değiştirmediklerini belirtti. Karahan, 2025 ve 2026 tahminlerini de sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını ifade etti.
ENFLASYON RAPORU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TCMB İdare Merkezi'nde 'Enflasyon Raporu 2024-III' sunumunu gerçekleştiriyor. TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çekmiş, 2025 ve 2026 tahminlerini ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korumuştu.
‘CARİ İŞLEMLER AÇIĞINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR’
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korundu.
Başkan Fatih Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor.
YURTİÇİ TALEBİ YAVAŞLADI
‘’Bir önceki Rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz. İlerleyen dönemde de bu duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz. Yurt içi talebin ikinci çeyrekte, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını değerlendiriyoruz.’’
KART HARCAMALARI YAVAŞLIYOR
İlk çeyrekte büyümede daha dengeli bir talep görünüm izledi. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepte normalleşmenin devamına işaret ediyor. Kartlı harcamalar yüksek olmakla birlikte son dönemde görece yatay seyretti. Kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satıları iç talepteki yavaşlamayı teyit ediyor. Kuyumculuk, elektronik ve araç kiralama gibi ihtiyari harcamalar son dönemde azaldı. Arz koşulları talepteki görünümle uyumlu.
Yorumlar
Kalan Karakter: