Uganda Genelkurmay Başkanı Muhoozi Kainerugaba, 11 Nisan 2026’da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımlarda, İsrail’e 100 bin asker göndermeye hazır olduklarını duyurdu ve Türkiye’den “en az 1 milyar dolar” talep ettiklerini açıkladı. Ankara’ya yönelik diplomatik ilişkileri kesme tehdidinde bulunan Kainerugaba’nın sözleri uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı.
İSRAİL’E 100 BİN ASKER AÇIKLAMASI
Muhoozi Kainerugaba, İsrail’e açık destek verdiğini belirterek, “100 bin Uganda askerini komutam altında İsrail’e sevk etmeye hazırım” ifadelerini kullandı. İsrail topraklarını “kutsal topraklar” olarak nitelendiren Kainerugaba, bu adımı dini ve tarihi referanslarla savundu.
Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin oğlu olan Kainerugaba’nın açıklamaları, Afrika ülkelerinin Orta Doğu politikasına ilişkin tartışmaları da yeniden gündeme taşıdı.
TÜRKİYE’YE 1 MİLYAR DOLAR TALEBİ VE DİPLOMATİK REST
Kainerugaba, paylaşımlarında Türkiye’yi doğrudan hedef alarak, “Sorunlarımızı ele almazlarsa 30 gün içinde diplomatik ilişkileri sonlandıracağız” dedi.
En dikkat çekici açıklaması ise Ankara’dan “minimum 1 milyar dolar” talep etmesi oldu. Kainerugaba, bu talebin müzakereler başlamadan önce karşılanması gerektiğini savundu. Aksi halde Uganda’daki Türk büyükelçiliğinin kapatılabileceğini ve karşılıklı diplomatik temsilin sona erebileceğini ifade etti.
Söz konusu açıklamalar, resmi bir diplomatik nota niteliği taşımıyor; sosyal medya üzerinden yapılan bireysel beyanlar olarak değerlendiriliyor. Türkiye Cumhuriyeti makamlarından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
ORTA DOĞU GERİLİMİ VE İSRAİL’E DESTEK MESAJI
Kainerugaba’nın açıklamaları, Orta Doğu’daki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi. İsrail’in Gazze ve Lübnan’da sürdürdüğü askeri operasyonlara ilişkin uluslararası kamuoyunda ciddi eleştiriler bulunuyor.
Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2 Mart’ta başlayan saldırılarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Gazze’de ise Ekim 2023’ten bu yana on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Bölgedeki insani kriz, Birleşmiş Milletler ve çeşitli uluslararası kuruluşların gündeminde yer almaya devam ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: