Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi (GETAD) için merak edilen takvimi açıkladı. TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde konuşan Yılmaz, kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak bilinen yeni destek modelinin 2026 yılında sınırlı illerde pilot olarak başlatılacağını, 2027’de ise ülke geneline yaygınlaştırılacağını duyurdu.
Vatandaşlık Maaşı İçin Pilot Uygulama 2026’da Başlıyor
Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, sistemin kademeli bir şekilde hayata geçirileceğini belirterek:
“Pilot uygulamayı önümüzdeki yıl birkaç ilde başlatacağız. 2027 yılında ise tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz.” dedi.
Pilot il isimleri henüz açıklanmadı; ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın altyapısının hazır olduğu düşük gelirli bölgelerin önceliklendirileceği değerlendiriliyor.
GETAD Nedir? Kimlere Vatandaşlık Maaşı Verilecek?
Yeni model, mevcut sosyal yardım sistemini tek çatı altında birleştirecek yapısal bir dönüşüm olarak tanımlanıyor.
Cevdet Yılmaz, sistemin amacını şu sözlerle aktardı:
“Eşik gelirin altında kalan aileleri destekleyen, aynı zamanda işgücü piyasasından uzaklaşmayı teşvik etmeyen bir yapı kuruyoruz. Sosyal desteklerde bütünleşik ve sürdürülebilir bir modele geçiyoruz.”
Bu kapsamda vatandaşlık maaşının hedef kitlesi:
Dar gelirli haneler
Belirlenen yıllık gelir eşiğinin altında kalan aileler
Mevcut sosyal yardım alan ve gelir testi kapsamında düşük seviyede kalan kesimler
Vatandaşlık Maaşı Nasıl İşleyecek?
Yeni model sabit bir ödeme yerine gelir tamamlama sistemi üzerine kurulu olacak.
1. Yıllık Gelir Eşiği Belirlenecek
Henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da eşik gelir tutarının:
Asgari ücret,
Ya da yıllık yoksulluk sınırı ölçütleriyle bağlantılı olması bekleniyor.
2. Ailenin Geliri Bu Eşiğin Altında Kaldığında Devlet Aradaki Farkı Ödeyecek
Sistemin temel mantığı şöyle işliyor:
Örneğin yıllık eşik gelir 20 bin TL olarak belirlendi.
Ailenin toplam geliri 16 bin TL ise,
Devlet 4 bin TL farkı “vatandaşlık maaşı” olarak tamamlayacak.
Bu sayede hem hanelerin asgari yaşam standardı korunacak hem de “devletten destek alıyorum diye çalışmayı bırakma” riski ortadan kalkacak.
Başvurular Ne Zaman Başlayacak?
Pilot iller için başvuruların 2026’nın ilk yarısında açılması bekleniyor.
Tüm Türkiye için başvurular 2027’de başlayacak.
Başvuruların e-Devlet, Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı merkezlerinden alınması planlanıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: