Türkiye'de kısa bir süre önce faaliyet göstermeye başlayan yerli yapay zeka arama motoru 'Kumru' kullanıcılara verdiği hatalı yanıtlarla sosyal medyada epeyce yankı uyandırdı. En basit matematik sorularına bile hatalı yanıt veren Kumru'nun geliştirici firması olan VNGRS'den, sosyal medyada mizah malzemesi haline gelen bu durumla ilgili açıklama geldi.
'CHATGPT ALTERNATİFİ DEĞİL'
Geliştirici firma VNGRS, X hesabından konuya ilişkin 'Kumru bir ChatGPT alternatifi değil. Kumru’yu son kullanıcıya yönelik değil kurum içi senaryolar için geliştirmeye devam ediyoruz. Henüz versiyon 0.2.1 ve şu an için yetkinlikleri sınırlı. Web sayfası Kumru’yu sadece denemek için hazırlanmış bir arayüz, ürünün kendisi değil. Bu sebeple lütfen Kumru’dan ChatGPT’nin yaptığı şeyleri beklemeyin, yetkinlikleri ve yapım amaçları farklı.' açıklamasında bulundu.
'BİR AÇIĞI KAPATMAYA ÇALIŞTIK'
Firma, Türkiye'de neden böyle bir yapay zeka modeline ihtiyaç olduğu sorusunu ise, 'Türkiye'de özellikle finans gibi sektörlerde faaliyet gösteren pek çok kurum, veri güvenliğine dair regülasyonlar sebebiyle ChatGPT gibi hizmetleri kullanamıyor. Kurum-içi (on-premise) kullanılabilecek açık dil modellerinden büyük olanların gereksinim duyduğu donanım yatırım maliyeti yüksek, küçük olanların ise Türkçe yetenekleri yetersiz çünkü Türkçe, bu modellerin ana dili değil. Biz de buradaki bu açığı doldurmak için, büyük donanım yatırımları gerektirmeden çalışabilecek, ana dili Türkçe olan Kumru modelini eğittik.' şeklinde yanıtladı.
'PEKİŞTİRMELİ ÖĞRENME AŞAMASINDAN GEÇMEDİĞİ İÇİN HATALI BİLGİLER VEREBİLİYOR'
Geliştirici firma, hatalı yanıt tartışmasına ilişkin ise, 'Yapay Zeka modellerine dair çözülmesi en zorlu problemlerden biri hatalı bilgi vermesi, yani halüsinasyonlar. Yapay zeka eğitilirken farklı aşamalardan geçiyor ve son aşama olan pekiştirmeli öğrenme (reinforcement learning from human feedback) ile bu halüsinasyonlar en aza indirgeniyor. OpenAI'ın ChatGPT'den önce 2022 başında sunduğu davinci-001 modeli de pekiştirmeli öğrenme aşamasından henüz geçmemişti ve bu yüzden bol miktarda halüsinasyon görüyordu. Kumru da, aynı davinci-001 modeli gibi, henüz pekiştirmeli öğrenme aşamasından geçmediği için hatalı bilgiler verebiliyor.' ifadelerini kullandı.
'MATEMATİKTE DAHA BAŞARILI OLACAK'
VNGRS firması, Kumru'nun matematik sorularına verdiği hatalı yanıtlar için ise, 'Dil modelleri, kelime ve kelimeciklerden (token) oluşan metinleri işler ve üretirler. Bildiklerini ise eğitildikleri devasa metin derlemlerinden istatistiki olarak öğrenirler. Kendi içlerinde bir hesap makinesi mekanizmasına da sahip değiller. Tüm bunların sonucu matematik işlemleri yapmayı bilmeyen, ancak neyi bilip bilmediğini de bilmeyen, o yüzden de konu matematiğe gelince bolca hata yapan geveze bir ürün. ChatGPT ve benzeri erken modeller de ilk zamanlarda çok fazla matematik hatası yapıyordu. İlerleyen yıllarda gelişmiş pekiştirmeli öğrenme yöntemleri ile mevcut yeteneklerine kavuştular. Kumru da benzer şekilde pekiştirmeli öğrenme aşamasından geçtikten sonra matematikte daha başarılı olacak.' açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: