Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Nisan 2026’da açıkladığı yeni vergi düzenlemeleriyle ihracatçılara indirim, yabancı yatırımcılara 20 yıl vergi avantajı ve İstanbul Finans Merkezi’ne tam kurumlar vergisi muafiyeti getirileceğini duyurdu. Paket, yatırım ortamını güçlendirmeyi ve Türkiye’ye sermaye girişini artırmayı hedefliyor.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ’NE TAM VERGİ MUAFİYETİ
Yeni düzenlemenin en dikkat çeken başlığı, İstanbul Finans Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren şirketlere yönelik teşvikler oldu.
Buna göre, yurt dışından alınıp Türkiye’ye getirilmeden yine yurt dışında satılan mallardan elde edilen kazançlarda uygulanan yüzde 50’lik kurumlar vergisi indirimi yüzde 100’e çıkarılacak. Böylece söz konusu kazançlar tamamen kurumlar vergisinden istisna edilecek.
Ayrıca merkez dışında transit ticaret yapan şirketler için kazancın yüzde 95’inin vergi matrahından düşülebilmesine imkân tanınacak.
KÜRESEL ŞİRKETLERE 20 YILLIK VERGİ AVANTAJI
Düzenleme, bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye’ye taşıyacak çok uluslu şirketleri de kapsıyor.
İstanbul Finans Merkezi üzerinden yürütülen yurt dışı faaliyet kazançlarının tamamı, diğer faaliyet gelirlerinin ise yüzde 95’i 20 yıl boyunca kurumlar vergisi matrahından indirilebilecek.
Merkezlerde görev yapacak nitelikli personelin ücretlerine ise belirli şartlarla gelir vergisi istisnası uygulanacak.
İHRACATÇILARA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
Yeni paketle ihracatçı firmaların vergi yükü de azaltılıyor:
İmalatçı-ihracatçılar için kurumlar vergisi oranı yüzde 9
Diğer ihracatçı şirketler için yüzde 14
Mevcut sistemde uygulanan yüzde 20’lik oran dikkate alındığında, özellikle üretim ve dış ticaret odaklı firmalar için önemli bir maliyet avantajı sağlanmış olacak.
YURT DIŞINDAN GELENLERE 20 YIL VERGİ MUAFİYETİ
Son üç yıl içinde Türkiye’de vergi mükellefi olmayan kişilerin ülkeye yerleşmesi halinde, yurt dışı kaynaklı gelirleri 20 yıl boyunca Türkiye’de vergilendirilmeyecek.
Bu kişiler yalnızca Türkiye içinde elde ettikleri kazançlar üzerinden vergi ödeyecek. Ayrıca veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 1 olarak uygulanacak.
HİZMET İHRACATINDA TAM İSTİSNA
Mimarlık, mühendislik, yazılım ve tasarım gibi alanlarda yurt dışına sunulan ve yurt dışında faydalanılan hizmetlerden elde edilen kazançlara yönelik indirim oranı yüzde 80’den yüzde 100’e çıkarılacak.
Bu düzenlemeyle hizmet ihracatından elde edilen gelirler tamamen kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
YENİ VARLIK BARIŞI HAZIRLIĞI
Program kapsamında yeni bir varlık barışı düzenlemesi de gündemde. Yurt dışında bulunan para, altın ve menkul kıymetlerin belirli süre içinde yüzde 2–3 oranında vergi ödenerek Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.
Beyan edilen varlıklar için vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacağı ifade ediliyor. Düzenlemenin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak torba yasa teklifiyle yasalaşması bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: