Bir garip hal aldı bizi. Bir taraftan yıkıyoruz öbür taraftan yapıyoruz. Ya da yıktığımızla kalıyoruz.
Yapılan da bizim yıkılan da. Hele de geçmişten güzel anılarla dolu ise yıkılan.
Ama bir kere başladık ya yıkmaya, devam edelim.
Mesela Vilayet Konağı şimdilerde bazılarının dilinde. Sadece Vilayet Konağı mı, başkaları da var elbet Atatürk Kültür Merkezi de bu eleştirilerin muhatabı.
Başladık ya bir kere biraz da ben yıkayım bu şehri, hem de yerinde gerekçelerle.
Eğer Vilayet Konağı’nı ve Atatürk Kültür Merkezi’ni denizin önünü açmak gerekçesiyle yıkacaksak hemen bir balyoz da Yabancılar Çarşısı’na vuralım. Nasıl olsa o da deniz dolgu alanında ve üstelikte mahkeme kararı da var uygulanmasa bile.
Yetmez, bir dozer de şimdilerde Bölge İdare Mahkemesi olan eski Vilayet Konağı’nın hemen yanındaki eski Adliye binasına gönderelim. O tarihi yapının görüntüsünü bozmuyor mu siz söyleyin lütfen.
Madem tarihi yapılardan başladık yıkmaya şimdi bir de Yalı Camii’ne çevirelim gözümüzü. Yapım tarihi ve mimarı tartışmalı olsa da Samsun’un ilk camii. Hazır Saathane Meydanı iki katlı eski kimliğine dönüştürülürken oraya da bir düzenleme düşünmek gerekmez mi? Gerekir elbet; önce Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski binasını sonra da yanındaki özel hastaneyi yıkalım. Yetmez; madem başladık İlkadım Kaymakamlığını da temizlersek tamamdır şimdilik. Diğerlerine sıra gelir elbet.
Bu arada Cumhuriyet Meydanıyla ilgili düşünceleri de var Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin. Her ne kadar arada sırada bir devletli gelip miting yaptığında bile tam anlamıyla dolmasa dahi Cumhuriyet Meydanı’nı da Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılına yakışır şekilde büyütmek hoş olur. Yıkalım gitsin meydanın genişlemesini engelleyen o bilmem kaç katlı binaları da. Hem meydan genişler hem de Konak Sinemasının da içinde yer aldığı Sosyal Sigortalar Kurumu yerine yapılan binanın önü de bir güzel açılır, bina denizle buluşur.
Yoruldum yazmaktan ama hadi son bir noktaya daha parmak basayım da öyle bitireyim bu yazıyı.
Bir zamanlar Vali Konağı vardır, bülbülyuvası gibi bir yapıydı. Şimdilerde Samsun Üniversitesi’ne tahsis edilmiş, rektörlük binası olarak kullanılıyor. Dün geçtim önünden, dışarıdan bir demir merdiven yapılmış üst kata çıkan! Olmamış. Hiç yakışmamış o güzelim binaya. Hemen yanındaki Kent Müzesi ile birlikte o çevreyi temizlemeye var mısınız?
Yorumlar
Kalan Karakter: