Nasreddin Hoca'nın 'Kazan Doğurdu' fıkrasını birçoğunuz bilirsiniz.
Bilmeyenler için hatırlatayım;
Bir gün hoca, komşusundan bir kazan ister, işini bitirince kazanın içine küçük bir tencere koyup iade eder. Kazan sahibi tencereyi görünce:
– Bu nedir, diye sorar.
Hoca cevap verir:
– Müjde! Kazanınız doğurdu.
Bu haber komşusunun hoşuna gider.
– "Pekâlâ!" diyerek tencereyi kabullenir.
Hoca yine bir gün komşusundan kazanı ister. Alır ama bu sefer iade etmez. Sahibi bir süre bekler. Kazanın gelmediğini görünce, Hocanın evine gelir, kazanı geri ister. Hoca üzüntülü bir çehre ile:
– Sizlere ömür, kazan öldü! der.
Komşu hayretle:
– Aman Hocam, hiç kazan ölür mü, deyince, Hoca'nın cevabı hazırdır:
– Kazanın doğurduğuna inanırsın da öldüğüne niçin inanmazsın?
Bu fıkra yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelmeyi başaran, 'mala çökme'nin de bir başta ifadesidir aslında.
Nasreddin Hoca'nın birçok fıkrasının taşıdığı anlamlar bugüne hala ışık tutmaya devam eder.
Mesela, "Parayı veren düdüğü çalar" fıkrası kapitalizmi, “Ye kürküm ye” fıkrası da insanların çıkar, mevki için zenginliğe, süse, dış görünüşe ve şatafata verdikleri değere ilişkin ironik eleştirileri taşır.
Biz yine 'kazan doğurdu' fıkrasına geri dönelim. Çünkü bu fıkrayı hatırlatan olaylar yaşıyoruz neredeyse.
Akbelen'den bahsediyorum. Hani vatanını, toprağını, doğasını savunduğu için sözde gerekçelerle cezaevine tıkılan 25 yaşındaki bir genç kızımız Esra Işık'la gündemimize giren Akbelen ormanlarından.
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanları, Limak Holding ve IC İçtaş ortaklığındaki YK Enerji tarafından yürütülen kömür madeni faaliyetleri kapsamında, asırlık çam ağaçlarının kesilmesi ve çevre talanı iddialarıyla gündemimize girdi önce.
Görünler hatırlar, 2023 yılında kesilmesin diye o çam ağaçlarına çocukları gibi sarılan köylülerin görüntülerini.
Ama başaramadılar. O zamanki protestolar ve direnişlerde, yöre halkından tutuklananlar oldu, hala davası sürenler bile var. Binlerce ağaç katledildi. Şirket ise istedikleri kadar kömürü bulamadı.
Şimdi de geçen yıl İkizköy dahil 7 köy, 679 parsel için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı bir gecede...
Köylülerin itirazlarına rağmen keşif süreci de başladı. Ve Akbelen Ormanı’nı ve İkizköy’ü savunan direnişin öncülerinden Esra Işık, protesto sırasında gözaltına alınıp tutuklandı.
Arazileri ellerinden alınan köylülerin tepkileri çük üzüntü vericiydi. Görüntüleri izledim sosyal medyada; 67 yaşındaki Hava Ova sinir krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı.
Benzerleri çok sürmez, Giresun'da da ortaya çıkar yakında. Çünkü verilere göre kentin neredeyse tamamı, hatta ormanlarının yüzde 90'ı maden ruhsatı kıskacında. 125 dönümlük bir alanda en az 38 köy ve yayla tehlike altında.
Fındığın başkentinde, eşsiz doğa ve su kaynakları, büyük bir riskle karşı karşıya...
Ne için kim için?
Holdingler için. Büyük holdinglerin çıkaracağı madenler için.
İşte bu yüzden köylülerin arazilerini kamulaştırıyorlar.
Akbelen'de olduğu gibi…
Köylere insanların yaşam alanlarına el koy, sonra özel şirketlere tahsis et, karşı çıkanları tutukla!
Ne ala memleket!
Ne diyordu Nasreddin Hoca, "Senin kazan öldü!"
Ormanlarımızı, doğamızı, bağımızı, bahçemizi, ağaçlarımızı buz gibi sularımızı öldürüyorlar, yok ediyorlar, katlediyorlar.
Sonra da "Sizlere ömür!" öyle mi...
SENİN KAZAN ÖLDÜ SİZLERE ÖMÜR!
Yayınlanma :
16.04.2026 07:36
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: